rubicon
back-button Vissza
1847. július 26.

Libéria kikiáltja függetlenségét

Szerző: Tarján M. Tamás

1847. július 26-án kiáltották ki Monroviában az Amerikából érkező fekete telepesek Libéria függetlenségét, ezzel megalapították az afrikai kontinens első szuverén köztársaságát.

Libéria története egészen az 1816-os esztendőig nyúlik vissza, amikor Robert Finley az Egyesült Államokban megalapította az Amerikai Kolonizációs Társaságot, mely szervezet az országban élő felszabadított rabszolgák hazaköltözésében kívánt segítséget nyújtani. Finley és az ötletet támogatók – például Monroe amerikai elnök és Henry Clay – nem erőszakos kitelepítést akartak végrehajtani, hanem vissza akarták adni az Újvilágba hurcolt feketéknek azt a szabadságot, amit a rabszolga-kereskedők egykor elvettek tőlük. Az ötletet a William Pitt vezette brit kormány hasonló intézkedése adta, mely 1787-ben települést alapított Sierra Leone földjén a szigetországban felszabadított rabszolgáknak.

Először az Amerikai Kolonizációs Társaság is a freetowni kolóniát jelölte ki a kivándorlók számára, majd 1821-ben új hazát alapított Afrika nyugati partvidékén, melyet Libériának, azaz a szabadság földjének nevezett el. 1822 és az amerikai polgárháború kirobbanása közti időszakban aztán mintegy 15 000 telepes választotta otthonául ezt a területet, miután a híres jelmondat –„ A szabadság szeretete hozott minket ide.” – jegyében átkelt az Atlanti-óceánon.

Libéria és a Monroe elnök tiszteletére elnevezett Monrovia nevű kolónia ugyanakkor – más formában – megőrizte ugyanazokat a különbségeket, mint amelyek Amerikában fennálltak: az Újvilágból érkező telepesek különbnek, felsőbbrendűnek tartották magukat a helyben élő „vadakhoz” képest, és eszerint szervezték meg a társadalmukat. Az afrikai országban mind a mai napig számon tartják, hogy melyik család tud olyan előkelő ősöket felmutatni, akik az – egyébiránt fehér bőrű – Jehudi Ashmun vezette expedíció után tértek vissza Libériába. Az „amerikai libériaiak” 1822 után az Amerikában eltöltött évszázadok alapján alakították ki mezőgazdaságukat, eszerint – a polgárháború előtti Délre jellemző stílusban – építették fel városaikat, majd az alapító atyák mintájára 1847. július 26-án kikiáltották Libéria függetlenségét is.

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.