rubicon
back-button Vissza
1847. január 16.

Mikszáth Kálmán születése

Szerző: Tarján M. Tamás

„Egy írót kitüntetni nem lehet sem diadalkapuval, sem koszorúkkal, úgy mint azzal, ha őt műveiben megismerik: ez a legnagyobb jutalma. (Mikszáth Kálmán)

1847. január 16-án született Mikszáth Kálmán író-publicista, a dualizmus kritikai realista irányzatának egyik legjelentősebb képviselője, aki többek között a Beszterce ostroma, A Noszty fiú esete Tóth Marival, A jó palócok és a Tót atyafiak című regényekkel, illetve novelláskötetekkel szerzett legendás nevet.

A tehetséges író egy jómódú kisnemes, Mikszáth János második gyermekeként látta meg a napvilágot a Nógrád vármegyében található Szklabonyán. ősei több generáción át evangélikus lelkészekként tevékenykedtek a Felvidéken, Mikszáth Kálmán nagyapja azonban szakított ezzel a hagyománnyal, az ő példájára pedig az édesapa is vállalkozóként, kocsma és mészárszék működtetésével szerzett jelentős pénz- és földvagyont. A kedvező anyagi helyzet nyomán Mikszáth Rimaszombaton kezdte meg tanulmányait, majd a selmecbányai gimnáziumba került, ahol 1866-ban érettségizett. Az író ezután „mezei joghallgatóként” a győri egyetemen, majd Pesten tanult, ám soha nem sikerült diplomát szereznie; későbbi ismerősei – például munkaadója és apósa, Mauks Mátyás szolgabíró – emiatt gyakran vetették Mikszáth szemére, hogy csapongó, könnyelmű életet élt.

A félszívvel folytatott jogi tanulmányoknak persze rendkívül egyszerű oka volt: a fiatalember elsősorban irodalmi ambícióit igyekezett megvalósítani. Ez a vágya 1869 után látszólag teljesült is, hiszen az Igazmondó és a Fővárosi Lapok hasábjain számos írását közölték, honoráriuma azonban messze nem biztosította egzisztenciáját, így hamarosan tanult szakmájában volt kénytelen elhelyezkedni. Mikszáth az 1870-es évek elejétől Mauks Mátyás balassagyarmati szolgabíró, majd egy városi ügyvéd alkalmazásába került, közben pedig beleszeretett első munkaadója leányába, Mauks Ilonába, akit 1873-ban, Budapesten – titokban, az édesapa beleegyezése nélkül – feleségül is vett. Ebben az évben Mikszáth másodszor is szerencsét próbált választott hivatásában, ám annak ellenére, hogy Ami a lelket megmérgezi című novellájával megnyerte az Igazmondó 1871-es irodalmi pályázatát, ezután sem termett számára sok babér.

Jóllehet, az író-publicista 1873 után számos lap munkájában részt vett, a következő évben pedig Elbeszélései is megjelenhettek, feleségével együtt a nyomor

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.