rubicon
back-button Vissza
1838. január 6.

Morse első sikeres távírókísérlete

Szerző: Tarján M. Tamás

„ Aki türelmesen vár, nem veszíthet.” (Ez a mondat vezette be a kommunikáció 19. századi forradalmát)

1838. január 6-án mutatta be Leonard Gale professzor és Alfred Vail segítségével megalkotott vezetékes távíróját Samuel Morse amerikai festő és feltaláló. A szerkezetet a Vail család birtokán próbálták ki először, a sikeresen továbbított üzenet – miszerint „aki türelmesen vár, nem veszíthet” – pedig forradalmat jelentett a kommunikáció területén.

A széles körben használt morzekód nyomán máig világszerte ismert feltaláló, Samuel Finley Breese Morse hosszú úton jutott el történelmi jelentőségű felfedezéséig: kevéssé ismert, de az 1791-es születésű, szigorú kálvinista lelkészcsaládból származó Morse nem tudósnak, hanem festőnek készült, így tanulmányait a Massachusetts-i Andoverben kezdte meg, majd a Yale Egyetem hallgatója lett. A vezetékes távíró atyja rendkívül tehetséges grafikusnak bizonyult, ennek köszönhetően a híres Washington Allston társaságában 1811-ben négyéves európai tanulmánykörútra indult, és főleg Nagy-Britanniában időzött, ahol Raffaello és Michelangelo művészetét tanulmányozta. Morse a reneszánsz kort másoló neoklasszicista irányzat mellett kötelezte el magát, ebben a stílusban festette leghíresebb képeit, például A haldokló Herkulest, vagy a Jupiter ítéletét.

1815-ben a fiatalember hazatért az Újvilágba, ahol elsősorban portrékat készített, 1821-ben pedig megbízást kapott a philadelphiai Kongresszusi Csarnok egyik jelenetének megfestésére. A függetlenségi korszak képviselőházának ábrázolásával Morse ismét kivételes tehetségről tett tanúbizonyságot, ezért négy évvel később felkérést kapott az Egyesült Államokba látogató La Fayette márki portréjának az elkészítésére is. A művész sikereit azonban beárnyékolta egy családi tragédia, ugyanis 1825 februárjában, nem sokkal a munka megkezdése után felesége váratlanul megbetegedett, a férfi pedig – a posta lassúsága miatt – csak akkor szerzett erről tudomást, amikor az asszony már elhunyt. Egyesek úgy tartják, a tragédia körülményei késztették arra Morsét, hogy a gyors információáramlás lehetőségeivel kezdjen el foglalkozni.

A vezetékes távíró születése egy újabb európai körutazáshoz tehető – a festő ezúttal Itáliában, Franciaországban és Svájcban időzött –, a hazavezető hajóúton ugyanis Morse megismerkedett

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.