rubicon
back-button Vissza
1833. február 28.

Alfred von Schlieffen német stratéga születése

Szerző: Tarján Tamás

1833. február 28-án született Berlinben a 19. századi német hadászat egyik legnagyobb stratégája, Alfred von Schlieffen, egy porosz tiszt fiaként.

A húszévesen katonai pályát választó von Schlieffen a hadvezetés elméleti részét illetően is jó adottságokkal bírt, így hamar felküzdötte magát a vezérkarba, részt vett többek között az osztrák-porosz (1866) és a francia-porosz (1870-71) háborúkban is. 1891-től 1906-os nyugdíjazásáig ő volt a német hadsereg vezérkari főnöke. 1905-ben dolgozta ki a róla elnevezett híres haditervet, aminek végcélja Franciaország és Oroszország legyőzése volt.

Németország első világháborús stratégiája szinte teljes mértékben a Schlieffen-terven alapult, értelmi szerzője azonban 19 hónappal a háború kitörése előtt már meghalt. Szakíróként von Schlieffen elsősorban a manőverezés elméleti kidolgozása terén alkotott jelentőset, befolyása mind a mai napig megvan a katonai akadémiákon. Az ő elképzeléseit továbbfejlesztve született meg a második világháborús Blitzkrieg (villámháborús) taktika.