rubicon
back-button Vissza
1831. október 3.

Feloldják a kolerazárlatot Magyarországon

Szerző: Tarján M. Tamás

„Az Úr legyen velem! Az ég áldja meg ezt az új évet! Legyen ez egy gyümölcsöző, sikeres és békés év; hozzon ez az év békét és egységet az emberiség számára; tisztuljon meg a világ a kolerától!” (Giacomo Meyerbeer)

1831. október 3-án oldották fel Magyarországon a kolerazárlatot, miután az eurázsiai kontinensen dühöngő betegség továbbvonult nyugat felé. A nyár eleje óta pusztító járvány a 19. század legsúlyosabb demográfiai katasztrófáját eredményezte a Kárpát-medencében, egyúttal pedig komoly társadalmi traumát is okozott, ugyanis a fertőzött területek jobbágyságát lázadásra késztette.

A kolera, melynek kórokozóját Robert Koch csak 1884-ben fedezte fel, egy baktérium által terjesztett betegség, mely hasmenéssel, hányással jelentkezik, a beteg halálát pedig rendszerint a kiszáradás okozza. Bár a hiedelemmel ellentétben a kór nem terjed emberről emberre – a baktériumok ugyanis az ürülékben telepszenek meg –, a kolera mégis fokozott veszélyt jelent, ami ellen csak szigorú higiéniai előírások segítségével lehet hatásosan védekezni.

A 19. századig ez a betegség ugyan elkerülte Európát, Indiában azonban már Kr. e. 400 körül feljegyezték tüneteit, az Indus és a Gangesz – valamint számos egyéb trópusi folyó – völgyének fülledt, csapadékos klímájában pedig rendre felütötte a fejét. Az 1826 körül kezdődő ázsiai járvány kezdetben tehát teljesen „szokásosnak” tűnt, azonban hamarosan közbeszólt az emberi tényező: a térségben terjeszkedő nagyhatalmak hadseregei több száz kilométeren keresztül cipelték magukkal a kolerabaktériumot, így az később Indiától távol is lábra kaphatott. 1829 körül a korábban elszigetelt halálos betegség eljutott Oroszországba, miközben Perzsiában, a Kaszpi-tenger partján és Egyiptomban szintén több tízezer áldozatot szedett.

Európa sorsát végül az 1830-ban kirobbanó lengyel felkelés pecsételte meg, ekkor ugyanis I. Miklós cár (ur. 1825–1855) ázsiai hadtesteket is bevetett a lázadók ellen; a messzi földről érkező katonákkal együtt a kolera is átszelte a végtelen orosz sztyeppét, így 1830 végén Lengyelországban járvány tört ki. Mivel I. Ferenc (ur. 1792–1835) császár és magyar király zárlatot rendelt el a Kárpátok határátkelőin, hazánkat néhány hónapig elkerülte a gyilkos kór, ám a császári hatóságok 1831 tavaszán túlságosan hamar feloldották azt, így a rejtélyes betegség

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.