rubicon
back-button Vissza
1797. október 22.

Az első ejtőernyős ugrás

Szerző: Tarján M. Tamás

„A bátor Garnerin felment, hírnevét ezzel növelte, majd épen landolt odalent egy óriás ejtőernyővel.” (19. század eleji angol mondóka)

1797. október 22-én hajtotta végre első ejtőernyős kísérletét a francia Andrés-Jacques Garnerin, aki a párizsi Parc Monceau felett, majdnem 1000 méteres magasságból vállalkozott a vakmerő zuhanásra. Garnerin – bár előtte mások is használtak már ejtőernyő-szerű alkalmatosságokat – ezen a napon történelmi jelentőségű tettet hajtott végre, hiszen előtte soha senki nem próbálkozott hasonlóan merész ugrással, ráadásul ő volt az első, aki merevítés nélküli ejtőernyővel nézett farkasszemet a rettentő mélységgel.

Nem túlzás azt állítani, hogy az emberiség, mióta csak öntudatra ébredt, arra vágyott, hogy utánozhassa a madarakat, azaz valamilyen módon a levegőbe emelkedhessen. Bár a fizika törvényei által teremtett nehézségek folytán az égbolt meghódítására egészen a 18. századig kellett várnunk, neves tudósok és feltalálók már a hellén kor óta – elméleti és gyakorlati téren egyaránt – komoly erőfeszítéseket tettek a több évezredes álom megvalósítására. Európával párhuzamosan az ejtőernyőzés lehetőségeit Kínában és Indiában is kutatták, ám az áttörés mégis az öreg kontinenshez fűződött, ugyanis – a 16. század elején – Leonardo da Vinci konstruálta meg az első ilyen szerkezetet.

A zseniális tudós számításai nyomán később az Itáliába települt – magyar származású – Verancsics Faustus is értekezett a „repülő emberről”, közben pedig egyre-másra érkeztek a híradások a vakmerő kísérletekről, melyek nagy része egészen a 18. század végéig szörnyű halállal végződött. Az egyik legismertebb kivétel a francia Vincent Lavini volt, aki 1767-ben egy ejtőernyővel próbált megszökni a savoyai herceg fogságából; félsikerrel végződő terve – Lavinit ugyanis újra elfogták – később számos tudóst és feltalálót megihletett, akik a kor szellemi életének központjában, Párizsban próbálták megalkotni az általuk megálmodott eszközt. Ennek következtében a francia fővárosban született meg a híres „repülő kabát”, majd az 1780-as években itt hajtotta végre – egy fáról – első ugrásait Louis-Sebastien Lenormand is. Nem véletlen egyébként az sem, hogy a Montgolfier fivérek hőlégballonja – melynek sikere az ejtőernyő kifejlesztésében is komoly szerepet játszott – ugyancsak Párizsban került

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.