rubicon
back-button Vissza
1775. április 19.

A lexingtoni sortűz

Szerző: Tarján M. Tamás

1775. április 19-én tört ki fegyveres konfliktus Lexingtonban, majd Concord városa mellett az észak-amerikai gyarmati milíciák és Gage brit tábornok csapatai között, ezzel megkezdődött az 1783-as párizsi békéig tartó függetlenségi háború.

Nagy-Britannia Virginia 1594-es megalapítása után összesen 13 gyarmatot hozott létre az észak-amerikai kontinens keleti partvidékén, melyek éghajlat és a betelepítés következtében rendkívül eltérő arculatot mutattak, de együttműködésüket a 18. század során erősítette a brit kormányzat által rájuk kifejtett nyomás. A konfliktusok III. György (ur. 1760-1820) uralkodásának idején mérgesedtek el igazán, miután Nagy-Britannia megnyerte a hétéves gyarmati háborút Franciaország ellen (1756-1763), és úszott az adósságban. Londonban a költségeket a francia vereségből hasznot húzó telepesekkel akarták megfizettetni, ezért számos módszert eszeltek ki a pénz behajtására. A britek illetékadót akartak szedni a bélyegtörvény alapján (1765), a townsendi törvényekkel próbáltak extra vámokat kivetni gyarmati árukra (1767), majd a teára (1773) is.

A kolóniák ezeket az adókat – arra hivatkozva, hogy nincs képviseletük a brit parlamentben –  felháborodással fogadták, ezért idővel György kénytelen volt valamennyit visszavonni. A leghíresebb tiltakozás a townsendi törvények 1773-as módosításához kötődött, amikor az ún. bostoni teadélutánon a brit hajókról a tengerbe öntötték a tearakományt. A tiltakozások egységet teremtettek a gyarmatokon, először a Szabadság Fiai nevű szervezet jött létre, még a bélyegtörvény ellen, majd 1774-ben megtartották Philadelphiában az első kontinentális kongresszust, és vidéken milíciák szervezésébe kezdtek.

Thomas Gage tábornok 1775-ös lexingtoni razziája éppen azért indult, hogy a feltehetően a városban bujkáló patrióta vezéreket, Samuel Adamst és John Hancockot kézre kerítse. Adamsék időben elmenekültek Lexingtonból, és az 1775. április 19-én, hajnali öt órakor érkező vöröskabátos brit csapatokat csak a helyi milícia fogadta. Tisztázatlan, hogy a feszült helyzetben melyik oldalon húzták meg először a ravaszt, de a városban kilenc áldozattal járó lövöldözés kezdődött, majd a harc hírére érkező vidéki milíciák Concord mellett győzelmet arattak a Bostonba visszahúzódó Gage seregein.

Kitört a függetlenségi háború, a patrióták ostrom alá vették Bostont, a szigetországból pedig Burgoyne, Clinton és Howe tábornokokat küldték Gage megsegítésére. Az amerikai csapatok 1776 márciusában

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.