rubicon
back-button Vissza
1756. augusztus 29.

Kirobban a hétéves háború

Szerző: Tarján M. Tamás

1756. augusztus 29-én támadta meg II. Frigyes porosz király (ur. 1740-1786) serege a Habsburg Birodalommal szövetséges Szászországot, és ezzel azonnal kiváltotta Bécs hadüzenetét. A konfliktus nyomán hamarosan általános háború robbant ki, melyet az európai nagyhatalmak három kontinensen vívtak; a porosz-osztrák fronton eldöntetlenül, a gyarmatokon pedig brit győzelemmel végződő küzdelmet később Winston Churchill az „első világháborúként” jellemezte.

Bár az 1748-ban megkötött aacheni béke értelmében II. Frigyes Poroszországa megszerezhette Sziléziát, a vesztes királynő, Mária Terézia (ur. 1740-1780) nem mondott le végleg a gazdag területről. A Habsburg Birodalom 1748 után egy szövetség szervezésébe kezdett, mely paradox módon végül úgy épült fel, hogy – az előző porosz-osztrák küzdelemhez képest – a nagyhatalmak oldalt cseréltek: Svédország, Spanyolország és Franciaország ezúttal Ausztriát támogatta, míg Nagy-Britannia Poroszország mellé állt. Mária Terézia mégis kedvezőbb pozícióban vághatott bele egy új hadi vállalkozásba, mert az előző háborúból kimaradó I. Erzsébet orosz cárnő (ur. 1741-1762) támogatást ígért számára.

A „térfélcsere” oka rendkívül egyszerű volt: 1748 óta a nagyhatalmi konfliktusok ugyanazok maradtak, ezért például a kontinensnyi gyarmatokért vetélkedő britek és franciák számára jószerével mindegy is volt, kinek az oldalára állnak – nekik elsősorban casus bellire volt szükségük. Frigyes az 1756-os esztendőben már érezte a birodalmát fenyegető veszélyt, ezért, hogy elejébe menjen a problémáknak, augusztusban lerohanta Szászországot, hogy ott készülhessen fel a várható osztrák támadásra. Mária Terézia hamarosan hadat is üzent Poroszországnak, ennek nyomán pedig a többi hadviselő fél is belépett a küzdelembe.

A hétéves háborút Churchill később joggal nevezte világháborúnak, ugyanis a konfliktus három kontinensre is kiterjedt, és a porosz-osztrák ellentétet összekapcsolta az észak-amerikai és indiai brit–francia konfliktussal. Miután arra nem volt példa, hogy a Sziléziáért versengő hatalmak a gyarmatokon zajló küzdelembe is beavatkozzanak, lényegében két háborúról beszélhetünk, melyek minimális hatást gyakoroltak egymásra. Az európai küzdelem első eseményei a poroszoknak kedveztek, akik októberben Lobositznál legyőzték az osztrákokat, majd 1757 tavaszán betörtek Csehországba is, igaz, Kolín mellett Daun tábornagy vereséget mért rájuk.

Később Lotharingiai

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.