rubicon
back-button Vissza
1536. május 30.

VIII. Henrik király harmadik esküvője

Szerző: Tarján M. Tamás

1536. május 30-án kötött házasságot VIII. Henrik angol király (ur. 1509-1547) Jane Seymour-ral, aki sorrendben a harmadik felesége volt. Frigyük összesen egy esztendeig tartott.

Az uralkodása során hat feleséget „elfogyasztó” Henrik első házasságát még évekig tartó procedúrával hagyta maga mögött, Boleyn Anna királyné esetében azonban már jóval kegyetlenebbül járt el. Aragóniai Katalinhoz hasonlóan először Anna is leánygyermeket szült a királynak – a később I. Erzsébetet – 1532 tavaszán pedig egy fiúnak adott életet, a csecsemő trónörökös azonban gyermekágyi lázban hamarosan elhunyt. VIII. Henrik ekkor elkeseredésében vérfertőzéssel és boszorkánysággal vádolta meg második feleségét, perbe fogta, majd május 19-én felségárulás vádjával kivégeztette Annát. Ekkor Jane Seymour lett a londoni udvar első hölgye, aki egy ideje már Henrik szeretője volt, korábban pedig udvarhölgyként szolgálta Aragóniai Katalint, majd Boleyn Annát is.

Jane feltehetőleg 1508-ban született, és Anglia egyik legelőkelőbb családjából származott, mely őseit III. Edward királyig vezette vissza. Az előző királynéhoz képest Jane Seymour visszahúzódóbb, konzervatívabb természetű volt, az udvari életben az egyszerűséget szerette, vagyis az ő idején eltűnt a Boleyn Annával érkező francia pompa és tarka viseletek világa. Jane intellektuális szempontból is alulmaradt elődjéhez képest, az aktív politizálás és közélet helyett a házimunkát, különösen a varrást és hímzést kedvelte. Állítólag írni is nehezen tudott. Katolikus volt, nem csatlakozott az anglikán egyházhoz, és csak annyiban szólt bele a király politikájába, hogy szeretőként és királynőként is próbálta rávenni férjét első leánya, Mária visszafogadására (erre Henrik csak hatodik felesége, Catherine Parr kérésére volt hajlandó), akivel meglepően jó viszonyt ápolt.

Jane és a király esküvőjét már 11 nappal Anna lefejezése után megtartották, majd öt nappal később kihirdették, hogy királynéi rangra emelkedett – koronázása nem volt, mert Dél-Angliában ebben az időben pestis pusztított. A gyászos sorsú elődök után az új királyné „feladata” adva volt: fiúörököst kellett szülnie az öröklése miatt egyre nyugtalanabb Henrik számára. A zárkózott életet folytató, inkább házvezetéssel és női munkával foglalkozó Jane aztán 1537 elején teherbe esett és október 12-én, a Temze partján fekvő Hampton Palotában sikeresen életet adott Edwardnak, VIII. Henrik egyetlen fiúgyermekének. Edward születése után pár napon belül egyértelművé vált, hogy – az állítólag több napon át húzódó szülést követően – Jane súlyos bajban szenved, majd október 24-én, feltehetően a visszamaradó méhlepény miatti fertőzés következtében, a királyné meg is halt.

Henrik hat felesége közül Jane Seymour volt az uralkodó legkedvesebb asszonya, és ő volt az egyedüli, aki a halálát követően királynői végtisztességben részesült. A 29 esztendősen elhalálozó királynét a windsori kastély Szent György-kápolnájában helyezték végső nyugalomra, temetésén mostohalánya, Mária hercegnő vezette a gyászolók karát. Henrik szeretetét talán az mutatta leginkább, hogy Jane elvesztése után évekig gyászban élt, és számos házassági ajánlatot visszautasított – következő feleségét, Kleve-i Annát 1540 januárjában vette el – végső nyughelyét pedig harmadik felesége mellett jelölte ki.