rubicon
back-button Vissza
1536. július 12.

Rotterdami Erasmus halála

Szerző: Tarján M. Tamás 1536. július 12-én hunyt el Baselben Herasmus Gerritsoon, ismertebb nevén Rotterdami Erasmus, a késő reneszánsz legnagyobb hatású humanistája, a filozófia és teológia kiváló tudósa. Erasmus az általa megfogalmazott elvekkel kora egyik legnagyobb gondolkodójának bizonyult, aki többek között A balgaság dicsérete, vagy a Keresztény fejedelem neveltetése című művével és Biblia-fordításával hatást gyakorolt többek között a lutheri reformációra is.

Ahogy azt saját maga által kreált neve is mutatja, a tudós ezen németalföldi városban látta meg a napvilágot, bár ez a jelző annyiban indokolatlan, hogy életéből mindössze négy esztendőt töltött Rotterdamban. Erasmus gyermekkorát csak saját utalásai alapján ismerjük: apja, Roger később papi pályát futhatott be, míg anyja, Margaret, valószínűleg egy orvos családjából származott; a szülők feltehetően nem voltak házasok, de így is mindent megtettek azért, hogy gyermekük a legjobb oktatásban részesüljön.

Erasmus apja révén kolostori iskolákban tanult, majd 1487-től – 21 éves korától – a Steynben található ágostonos rendház vendégszeretetét élvezte, ahol életre szóló barátságot kötött Servatius Rogerusszal. A tudós már fiatalon is ellenszenvvel viseltetett a szigorú egyházi szabályokkal szemben, így aztán csak hosszas rábeszélés után, 1492-ben tett szerzetesi fogadalmat, de a későbbiek során is próbált minél messzebb kerülni megkövetelt életmódjától: erre – ideiglenesen – már 1495-ben engedélyt kapott, X. Leó pápa pedig később örök időkre felmentést adott számára.

Erasmus a későbbi évek során többek között a párizsi Sorbonne-on, Cambridge-ben és Leuvenben is tanult, bizonyíthatóan járt Észak-Itáliában, hogy aztán Baselben fejezze be utazásokban gazdag életét. Európai vándorlásai során főleg irodalommal és teológiával foglalkozott – Cambridge-ben egy időben professzori állást is betöltött –, szabad szelleme azonban nem tűrte a megkötéseket és a korlátozásokat, így öregdiákként szinte állandóan úton volt. Nem véletlen, hogy az Európai Unió egyik legnépszerűbb egyetemi ösztöndíjprogramjának éppen ő lett a névadója.

Erasmus elsősorban alkotni és megismerni akart, de, úgy vélte, kötelezettségek mellett erre nem lenne lehetősége, ezért időről időre elutasította a különböző jól jövedelmező állásokat, és továbbállt. Utazásainak okát egyes esetekben az őt – a konzervatívabb professzorok részéről –

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.