rubicon
back-button Vissza
1506. július 1.

II. Lajos magyar király születése

Szerző: Tarján M. Tamás

1506. július 1-jén született II. Lajos magyar és cseh király (ur. 1516-1526), az egyetlen Jagelló uralkodó, aki Magyarországon látta meg a napvilágot. A fiatalon trónra ültetett, tíz évig regnáló Lajos volt az egységes középkori Magyar Királyság utolsó koronás feje, életének a hazánk sorsát is tragikusan befolyásoló mohácsi csata vetett véget.

II. Ulászló (ur. 1490-1516) már 34 esztendős volt, amikor megszerezte a magyar koronát, ennek ellenére több mint másfél évtizedet kellett várnia arra, hogy – az 1484-es születésű Anna királynétól – végre gyermeke szülessen. Lajos érkezése így sem volt mentes a komplikációktól, a fiatal anya gyenge szervezetét ugyanis megviselte a trónörökös születése, és a csecsemő világra jötte után hamarosan életét is vesztette. Maga a herceg is koraszülött volt, akit csak Ulászló orvosainak zsenialitása mentett meg, miután azok felhasított disznógyomorból csináltak számára inkubátort; Lajos szerencsés módon életben maradt, bár egészsége – anyjáéhoz hasonlóan – gyermekkora során végig törékeny maradt. A trón kijelölt örököse így inkább szellemi képességei révén tűnt ki.

Ulászló gondosan válogatott nevelőkre és tanítókra bízta egyetlen gyermekét, aki a humanista műveltség elsajátítása mellett hét nyelven beszélt, emellett pedig a fegyverforgatás és az udvari mulatságok, különösképp a táncművészet rejtelmeibe is bevezették. Lajos nevelését előbb ecsedi Báthory István nádor irányította, majd unokatestvére, Brandenburgi György őrgróf lett legfőbb mentora. A király körüli nevelői pozíciókért éveken keresztül állandó rivalizálás folyt, hiszen a kiválasztott döntő befolyást szerezhettek az ország irányításában.

Ulászló király 1516-ban elhunyt, így a tízesztendős Lajos – akit már 1508-ban megkoronáztak – ténylegesen is király lett, bár trónra lépését Magyarország egyik nemesi pártja korábban próbálta megakadályozni. Lajos apja kifejezetten gyengekezű uralkodó volt, ezért a Szapolyai János erdélyi vajda körül tömörülő köznemesség még 1505-ben elfogadott egy végzést a rákosi országgyűlésen, mely szerint II. Ulászló halálát követően csakis magyar királyt választanak majd a trónra. Ez a határozat egész uralkodása során Damoklész kardjaként lebegett Ulászló feje felett, aki fia korai koronázásával, és az 1515-ös Habsburg-Jagelló házassági szerződés megkötésével akarta biztosítani dinasztiája számára a hatalmat.

Lajos öröklését aztán Szapolyai pártja sem vonta

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.