rubicon
back-button Vissza
1500. április 22.

Cabral felfedezi Brazíliát

Szerző: Tarján M. Tamás

1500. április 22-én vetett horgonyt a Pedro Alvares Cabral által vezetett, tizenkét hajóból álló portugál flotta a mai Brazília partjainál, elsőként érve el a dél-amerikai kontinenst.

Cabral, a felfedezést végrehajtó második indiai armada parancsnoka egy szegényebb nemesi családból származott, akit valószínűleg jó udvari kapcsolatai juttattak rendkívül fiatalon, 32 esztendősen Portugália legjelentősebb expedíciójának élére. Cabral főparancsnokként olyan legendás kapitányoknak osztott utasításokat, mint a Jóreménység foka mellett először elhajózó Bartholomeu Dias vagy Goncalo Coelho. Az 1500-as út előzménye Vasco da Gama 1498-as felfedezése volt, aki elsőként hajózott végig a portugálok által évtizedek óta tervezett indiai hajóúton, és 1499-ben három hajóval és tekintélyes fűszerrakománnyal tért vissza Lisszabonba.

A felfedező expedíciója a siker ellenére mégsem volt tökéletes, mivel hajói fele odaveszett az út során, továbbá nem sikerült stabilizálnia az Indiába vezető utat, mert sikertelenül kutatta a kelet-afrikai Sofala kikötőjét. Vasco da Gama ezenfelül Kalikut uralkodójával sem tudott szerződést aláíratni, így a fűszerszállítmányok jövője bizonytalan volt. A második expedíció vezetőjeként Cabralnak ezeket a hiányosságokat kellett pótolnia, ehhez I. Mánuel (ur. 1495-1521) királytól 9 naót, 3 karavellát és egy teherhajót kapott, melyek élén 1500. március 9-én hajózott ki Lisszabon kikötőjéből, mintegy 1500 főnyi haderőt szállítva keletre.

Az expedíció nem indult túl jól, az egyik hajó ugyanis már a Zöld-foki szigetek térségében nyomtalanul elveszett, ráadásul a flotta letért a portugál hajósok által használt útvonalról, és nagyobb körívet írva le az óceánon, „belebotlott” a dél-amerikai szárazföldbe. 1500. április 21-én a legénység tengeri növényekre lett figyelmes, melyek közeli szárazföldet jeleztek, másnap délután pedig meg is pillanthatták a partot, amit a flotta parancsnoka először a Szent Kereszt szigetének (Ilha da Vera Cruz) keresztelt el. Cabral kapcsolatot létesített a mai Porto Seguro környékén élő, kőkori kultúrájú indiánokkal, majd a hónap végéig flottájával a part mentén hajózott végig, mígnem május 1-jén az indiai út folytatásáról döntött, egy teherhajóval Gaspar de Lemost küldve vissza I. Mánuel királyhoz a felfedezés hírével.

A történettudományban máig vita zajlik arról, hogy a későbbi Brazília felfedezése megtervezett expedíció volt, vagy a véletlen műve. Előbbi teória

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.