rubicon
back-button Vissza
1497. július 8.

Vasco da Gama elindul Indiába

Szerző: Tarján M. Tamás

1497. július 8-án indította meg első indiai expedícióját Vasco da Gama portugál tengerész, aki I. Mánuel király (ur. 1495-1521) megbízásából, Afrikát megkerülve próbált meg eljutni a – fűszerei révén – mesés gazdagságot rejtő szubkontinensre. Vasco da Gama útja nyolc évtizedes portugál erőfeszítés gyümölcsét hozta meg, és a birodalomépítés új korszakába repítette az ibériai országot.

Portugáliában Tengerész Henrik infáns 15. század eleji tevékenysége alapozta meg a földrajzi felfedezéseket, aki komoly tőkét fektetett a hajózás fejlesztésébe és tapasztalt tengerészek kiképzésébe. A luzitán hajósok ennek a lökésnek köszönhetően megteremtették az Atlanti-óceán felfedezésének technikai alapjait – a nao és karavella hajótípusokkal –, és az évtizedek során mind gyakorlottabban hajóztak a nyílt vizeken, miközben egyre délebbre jutottak Afrika partjai mentén: 1471-ben a portugál karavellák már elérték az Egyenlítőt, Diogo Cao pedig később át is haladt rajta, és felfedezte a Kongó folyó környékét. Bartholomeu Dias 1488-ban elérte a Jóreménység-fokát, és bizonyságot nyert arról, hogy elérte Afrika legdélebbi pontját.

Az ő expedíciója után tíz évvel indult meg Vasco da Gama felfedezőútja, melynek célja már nem kevesebb volt, mint Tengerész Henrik álmának beteljesítése, azaz a fűszerekben gazdag India elérése. A sietséget Kolumbusz 1492-es útja is indokolta, ugyanis ekkor még messze nem volt egyértelmű, hogy a spanyol expedíció Amerikát, és nem Indiát fedezte fel, így Mánuel joggal tartott tőle, hogy a katolikus uralkodók – Aragóniai Ferdinánd és Kasztíliai Izabella – konkurenciát támasztanak neki az Indiai-óceánon. Ennek megakadályozására indult meg 1497. július 8-án a négy hajóból – Sao Gabriel, Sao Rafael, Berrio és egy ismeretlen nevű teherhajó – álló flotta India felé.

Az expedíció élére Mánuel Vasco da Gamát állította, egy délnyugat-portugáliai lovag, Estevao Gama fiát, aki anyja révén távoli rokonságban állt Duarte (ur. 1433-1438) egykori uralkodóval. A felfedező fiatalkoráról keveset tudunk: vélhetően matematikai és tengerészeti tanulmányokat folytatott, hiszen a 15. század végi Portugáliában ez – és a jó udvari összeköttetés – volt a legjobb kitörési lehetőség. II. János (ur. 1481-1495) uralkodása alatt Algarve tartomány partjainál szolgált, és francia hajók elfogására szakosodott, itteni feladatát aztán olyan eredménnyel végezte, hogy

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.