rubicon
back-button Vissza
1490. július 4.

Corvin János vereséget szenved a csontmezei csatában

Szerző: Tarján M. Tamás

„Corvinus barátai is, alkalmat találva a meggazdagodásra, szanaszét raboltak, hogy inkább maguknak használjanak, mint az ellenfélnek és a pogány tömegnek, így hát Corvinust e napon súlyos vereség érte, és több mint százezer aranyat veszített. Tragikus győzelem született ekkor, hiszen nem más, hanem magyar vér ömlött, és az államkincstár egyéni kapzsiságból széthordatván, a közösségnek többé nem hajtott hasznot.”

(Részlet Antonio Bonfininak A magyar történelem tizedei című művéből)

1490. július 4-én ütköztek meg Corvin János, valamint az özvegy Beatrix királynét támogató Kinizsi Pál és Báthori István seregei a Tolna megyében található Csontmezőn. A csata Hunyadi Mátyás király (ur. 1458-1490) fiának vereségével végződött, aminek eredményeként kénytelen volt lemondani trónigényéről.

Mátyás három hónappal a csata előtt, április 6-én fejezte be életét, elhunytával pedig a fáradságos munkával felépített birodalom egy csapásra a szétesés szélére került. Az uralkodó Edelpeck Borbála polgárleánytól született természetes fiát, Corvin Jánost szánta örökösének, ám a 17 esztendős fiatalember politikusi képességeinek hiánya és a befolyásos riválisok fellépése miatt lényegében esélytelenül indult a május 17-ére meghirdetett királyválasztó országgyűlésen. Mátyás hiába eskette meg többször is Magyarország főméltóságait, hogy támogatni fogják fiát, hiába halmozta el címekkel, birtok- és váradományokkal Corvin Jánost, a herceg öröklésének biztosítékai édesapja halálával azonnal elvesztek.

A fiatalembernek 1490 tavaszán olyan erős trónkövetelőkkel kellett szembenéznie, mint Habsburg Miksa római király (császárként ur. 1493-1519), III. Frigyes német-római császár (ur. 1440-1493) fia, Jagelló Ulászló (ur. 1490-1516), Mátyás korábbi csehországi riválisa, valamint Jagelló János Albert lengyel herceg (királyként ur. 1492-1501), az ottani korona későbbi örököse. Corvin János e hatalmas ellenfelekkel szemben mostohaanyjára, Aragóniai Beatrixra sem számíthatott, ugyanis az ambiciózus özvegy szintén a hatalom megszerzésére törekedett, és ebből a célból Ulászlónak házasságot is ajánlott. A herceg mindössze néhány nemesi pártfogójára, például az általa kiszabadított Váradi Péter kalocsai érsekre, Erneszt Zsigmond pécsi püspökre, Újlaki Lőrincre és Beriszló Bertalanra támaszkodhatott, ám ezek a szövetségesek nem érhettek fel Európa legbefolyásosabb uralkodóival.

Corvin János saját

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.