rubicon
back-button Vissza
1473. április 2.

Corvin János születése Budán

Szerző: Tarján Tamás

1473. április 2-án született Budán Corvin János, Hunyadi Mátyás magyar király természetes fia, a trónra kiszemelt örököse.

A fiú vezetéknevét Mátyás címerállatáról, a hollóról (latin: corvus) kapta, keresztnevét pedig nagyapja, a nándorfehérvári hős tiszteletére adták neki. Corvin János anyja egy boroszlói polgárlány, Edelpeck Borbála volt, ő szülte a király egyetlen életben maradt gyermekét. Mátyás első felesége, Podjebrád Katalin gyermekágyi lázban hunyt el, későbbi feleségétől, Aragóniai Beatrixtól pedig nem született gyermeke. Természetes fiát trónörökösnek kijáró nevelésben részesítette, számos címet és uradalmat adományozva neki, hogy halála után Jánosnak elég ereje legyen a korona megszerzéséhez. Mátyás új felesége, Beatrix már nem kedvelte annyira mostohafiát – bár féltékenysége alaptalan volt, hiszen nem szült gyermeket –, többek között hozzá köthető Corvin Jánosnak Sforza Mária Biankával tervezett házasságának meghiúsítása (ő később I. Miksa császár felesége lett), de nyílt konfliktus nem volt a herceg és a királyné között.

Mátyás élete végén számos alkalommal megeskette híveit, hogy Jánost ültetik majd a trónra, ennek ellenére az ország legbefolyásosabb főurai 1490-ben Jagelló Ulászlót hívták be az országba. Corvin János támogatók nélkül maradt, apja halála után a kincstárral és a Corvinákkal elhagyta Budát, a csontmezei csatában viszont vereséget szenvedett a főuraktól, és behódolt II. Ulászlónak (ur. 1490-1516), átadva Pozsony, Tata és Komárom várát is.

A Jagelló-uralkodó Mátyás törvénytelen fiát horvát és szlavón báni méltósággal jutalmazta, amit 1498-ban örökletessé is tehetett. Végül Frangepán Beatrixszal kötött házasságot, ezáltal Horvátország egyik legbefolyásosabb dinasztiájával került rokonságba. A frigyből két gyermek, Kristóf és Erzsébet származott. Corvin váltakozó szerencsével harcolt az oszmánokkal bánsága idején (1501-ben felmentette pl. Jajca erődjét), 1504-ben pedig kísérletet tett a nádorság megszerzésére is. Itt azonban kudarcot vallott, visszatért Horvátországba, ahol a harctéren terjedő pestisben hamarosan elhunyt. Gyermekei egy és három évvel később követték őt, így a Hunyadiak dinasztiája is kihalt.

 

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.