rubicon
back-button Vissza
1453. július 17.

A százéves háború utolsó csatája

Szerző: Tarján M. Tamás 1453. július 17-én vívták meg az angol és francia hadak Castillon mellett a százéves háború utolsó ütközetét, mely során Jean de Bureau győzedelmeskedett VI. Henrik hadvezére, Sir John Talbot felett. A vereséget követően a szigetország feladta az 1337 óta vívott küzdelmet, és ezzel – Calais kivételével – veszni hagyta egykori franciaországi hódításait. Bár Jeanne d'Arc-ot az angolok és burgundok 1431-ben Rouenban máglyán megégették, már nem tudták megakadályozni az orléans-i szűz által sikerre vezetett francia erők további előretörését. VII. Károly király (ur. 1422-1461) ráadásul diplomáciai szempontból is kedvező helyzetbe került: a vereségek nyomán Burgundia kihátrált az angolok mögül, és az 1435-ös, Arrasban megkötött egyezményben III. (Jó) Fülöp herceg (ur. 1419-1467) átadta a Valois uralkodónak az általa megszállt területeket, többek között Párizs városát is. A két királyság belpolitikai viszonyai szintén Franciaországnak kedveztek: míg ott VII. Károly személyében egy fiatal, tetterős uralkodó irányított, addig az angol trónon a kiskorú VI. Henrik (ur. 1422-1461/1470-1471) ült, aki helyett régensek és befolyásos lordok uralkodtak. ők vezették ezután a szárazföldi háborút is, de a centralizált monarchia jól szervezett hadserege lassan kiszorította az angolokat Franciaországból: az 1450-es, Formigny mellett vívott csata után már csak Gascogne maradt angol kézen, majd a következő év során ez az ősi birtok is VII. Károlyé lett.

Miután a helyi lakosság nyíltan szimpatizált elűzött angol uraival, Sir John Talbot, Shrewsbury ura 1452 őszén hadjáratot indított a dél-francia tartomány visszaszerzésére, melynek fővárosából maguk a polgárok űzték ki a francia király katonáit. A későbbiek során Gascogne jelentős része felszabadítóként üdvözölte a visszatérő angolokat, Károly azonban komoly haderőt szervezett, mely egy téli hadjárat során a tengerparti területekre szorította vissza Talbot csapatait. Az angol fővezér mintegy 5000 fős hadseregéhez 1453 júliusában újabb 3000 zsoldost kapott a szigetországból, ezért úgy döntött, csatát vállal a franciák ellen, akik Jean de Bureau vezetésével a Dordogne folyó partján fekvő Castillon mellett táboroztak, Bordeaux közelében.

Bár Károly fővezére 11 000 katonájával egyértelmű létszámfölényben volt, úgy döntött, nem kockáztatja meg a Bordeaux elleni támadást, és inkább egy védelmi rendszer építésébe kezdett a Castillon melletti hegyen. Az angolok nem voltak tisztában vele, hogy

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.