rubicon
back-button Vissza
1437. december 18.

Albertet választják meg Magyarország királyának

Szerző: Tarján M. Tamás

„Háborúzzanak mások, te csak házasodj, boldog Ausztria!”

1437. december 18-án választották meg Magyarország királyának V. Albert osztrák főherceget, Luxemburgi Zsigmond (ur. 1387-1437) vejét, az első Habsburgot, aki fejére tehette a Szent Koronát. Albert (ur. 1437-1439) alig több mint másfél évig uralkodott, rövid országlásának jelentős részét pedig nem is hazánkban, hanem a Zsigmondtól örökölt többi trón biztosításával töltötte.

Albert 1397-ben, IV. Albert osztrák főherceg (ur. 1395-1404) gyermekeként látta meg a napvilágot, és már hét esztendős korában trónra lépett, ugyanis édesapja 1404 során távozott az élők sorából. Az örökös tartományokat a későbbi magyar király nagykorúságáig rokonai, Vilmos, Lipót és Erneszt hercegek igazgatták, mígnem 14. életévét elérve személyesen Albert vette át a kormányrudat. A Habsburg főherceg országlása egyfelől gazdasági reformjai miatt nevezetes, melyeket a konstanzi zsinat is támogatott, másfelől viszont Albert igen kegyetlenül bánt az ausztriai zsidókkal, akiket 1420–21 során erőszakkal igyekezett keresztény hitre téríteni, majd számos városból kiűzte őket, illetve sokakat megkínoztatott, és megégettetett.

A Habsburg főherceg 1422 során feleségül vette Luxemburgi Zsigmond magyar, német és cseh király leányát, Erzsébetet, apósa oldalán pedig bekapcsolódott a huszita háborúkba, illetve az 1430-as években a magyar végeken is táborba szállt. Zsigmond már 1423-ban morva őrgrófi címet adományozott vejének, amivel jelképesen örökösének jelölte a főherceget, miután pedig 1437. december 9-én, Znajmban befejezte életét, a magyar főurak egy csoportja Pozsonyban meg is választotta Albertet. Az új uralkodót 1438. január 1-jén koronázták meg.

Bár a főherceg apósától számos országot és koronát megörökölt, helyzete korántsem volt irigylésre méltó, ugyanis kezdettől fogva igyekeztek őt háttérbe szorítani feleségével, Luxemburgi Erzsébettel szemben. A december 18-i tanácskozáson összegyűltek eleve úgy ismerték el Albert trónra jutását, hogy az ígéretet tett felesége öröklésére, nem is beszélve arról, hogy a német-római császári korona elfogadását egyenesen a magyar rendek hozzájárulásához kötötték. Választott királyi státusa gyakorlatilag egész uralkodása alatt gúzsba kötötte Albertet, akinek az 1439-es országgyűlésen nem csak abba kellett beleegyeznie, hogy Magyarországot a világi és egyházi előkelőségekkel egyetértésben kormányozza majd, hanem a hon

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.