rubicon
back-button Vissza
1429. április 29.

Jeanne d'Arc Orléans-ba érkezik

Szerző: Tarján M. Tamás

1429. április 29-én érkezett meg Jeanne d'Arc, egy írástudatlan francia parasztlány az angolok által ostromlott Orléans-ba, fanatizmusával és karizmájával megfordítva a százéves háború végkimenetelét.

Az 1337 óta vívott háború során a hadiszerencse gyakran megfordult, de végig az angolok maradtak helyzeti előnyben, akik az 1340-es években aratott győzelmeikkel (tengeren Sluys, 1340, illetve hat évvel később a crécy-i csata) mélyen benyomultak Franciaországba. 1360 után fordult először a kocka, amikor V. (Bölcs) Károly (ur. 1364-1380) vezetésével a francia lovagok visszafoglalták az ország nagy részét, hogy aztán VI. Károly (ur. 1380-1422) idején helyzetük még a kezdeti angol sikereknél tapasztaltnál is siralmasabban alakuljon. Mivel a király mentális problémái miatt képtelen volt az uralkodásra, kitört a viszály a gyámságra pályázó rokonok között, a két legbefolyásosabb jelölt Orléans-i Lajos herceg, Károly öccse, illetve Rettenthetetlen János, Burgundia hercege, az unokabáty lett.

A két párt közötti ellentét addig fajult, hogy János 1407-ben kísérletet tett Lajos meggyilkoltatására, majd kirobbant a polgárháború, aminek az angolok látták hasznát. V. Henrik király (ur. 1413-1422) 1415-ben hadjáratot indított a kontinensen, Azincourt-nál aratott győzelme révén meghódítva Franciaország északi részét. Keleten a burgundok és a királyi udvar között ráadásul az 1419-es békekötési kísérlet is kudarcba fulladt, mikor Rettenthetetlen János herceget az ún. armagnac (királypárti) felkelők lemészárolták. Burgundia V. Henrik oldalára állt, a két szövetséges hamarosan elfoglalta Párizst és a Bourges-ban székelő királypártiak számos erődjét.

A későbbi VII. Károly (ur. 1422-1461) már ekkor, tizennégy évesen beavatkozott a nagypolitikába, mikor 1417-ben dauphin-nek kiáltotta ki magát; az ő nevéhez kötődött a tragikusan végződő békülési kísérlet is, ami után Burgundia új hercege, Jó Fülöp bosszúból kizáratta VI. Károllyal a fiát az öröklésből az 1420-as troyes-i szerződéssel. A Bajor Izabella királyné által aláírt szerződés révén a trón örököse V. Henrik lett, az 1422-es év során azonban mind Károly, mind az angol uralkodó meghalt, a trón így a csecsemő VI. Henrikre (ur.  1422-1461/1470-1471) szállt.

VII. Károly természetesen nem fogadta el kitagadását, folytatta a reménytelenné vált háborút, melyet Bedford és Gloucester hercegek vívtak az angol trónörökös érdekében. A Sir John Fastolf és Lord Talbot által vezetett seregek 1428-ben vonultak Orléans alá,

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.