rubicon
back-button Vissza
1321. március 18.

Csák Máté felvidéki kiskirály halála

Szerző: Tarján M. Tamás

1321. március 18-án halt meg a legnagyobb magyarországi kiskirály, Csák Máté trencséni nagyúr.

A  A Csák nemzetség vezetője még III. András (ur. 1290-1301) idején rakta le későbbi „tartományának” alapjait, melynek egy része királyi adományként, más része pedig erőszakkal került hozzá. Kezdetben támogatta utolsó Árpád-házi uralkodónkat, ispáni, lovászmesteri, sőt, nádori méltóságot is kapott tőle, de ezeket garázdálkodásai miatt hamarosan elvesztette. III. András halála után nagy szerepe volt abban, hogy Premysl Vencel (ur. 1301-1305) jutott a magyar trónra, az új uralkodó ezért hálából törvényesítette korábbi erőszakos foglalásait.

Csák Máté taktikája a zűrzavar évtizedében ugyanaz maradt: mindig a leggyengébb uralkodójelölt pártján állt, folyamatosan adományokat csikarva ki tőlük, közben pedig folytatta saját kiskirályságának bővítését, újabb vármegyék, majd Visegrád elfoglalásával. Bár egy 1310-es egyezményben elfogadta Károly Róbertet (ur. 1307-1342) királyának, a következő évben egészen Budáig tört előre csapataival, így az udvar kénytelen volt Temesvárra menekülni a hatalma csúcsán álló Csák Máté elől.

1311-ben Mátét V. Kelemen pápa kiközösítette, felmentve minden jobbágyát és familiárisát az engedelmesség alól, ám ezzel csak annyit ért el, hogy a főúr feldúlta Esztergomot is. Az 1312-es rozgonyi ütközetben a Csákkal szövetséges Abák vereséget szenvedtek Károly Róberttől, ez pedig őt is gyengítette annyiban, hogy nem foglalt már el újabb területeket. Visegrádot azonban csak 1315-ben vették el tőle a királyi hadak, és Csák Máté haláláig sem sikerült hétnél több várat visszaszerezni.

A főúr felvidéki területein királyként viselkedett, beszedte az adókat, sőt, önálló külpolitikát is folytatott, háborúba keveredett például Luxemburgi János cseh királlyal is. Károly Róbert soha nem volt képes legyőzni az oligarchát, Csák haláláig uralkodott birtokain.

Trianon után a csehszlovák propaganda úgy próbálta meg beállítani a kiskirályt, mint a szlovák állam létrehozására törekvő „hazafit”, Csák Máté azonban ősi magyar nemesi család sarja, leginkább önkényúr és politikai kalandor volt.