rubicon

Szabad nép, szabad művészet

5 perc olvasás
A képzőművészet sajátos helyet foglal el a plakát és az építészet között. A plakát direkt kifejezésmódjával hat, közvetlenül képes tálalni az eszme jelszavait. Az építészetben elsősorban emblematikus applikációkkal, szobrokkal, falképekkel, domborművekkel lehet elérni, hogy a kész mű valódi szocialista építménynek látsszék. A festményeken gyakran találkozunk plakátszerű, ideologikus ábrázolásokkal, ugyanakkor érezhető a küszködés, hogy a művész megfeleljen az álesztétikai elvárásoknak, mivel számára a művészi tevékenység korábban mást jelentett.

A második világháború utáni koalíciós időszak szellemi életét az jellemezte, hogy az éledező csoportok, irányzatok jó része a korábban kialakult keretek közt próbálta folytatni tevékenységét, míg mások, akik a konzervatív értékeket valló Horhty-korszakban háttérbe szorultak, remélték, hogy az új gondolkodás, új esztétikai szemlélet valójában egy igazabb világ lehetőségét sejteti. A harmincas években aktivizálódó Szocialista Képzőművészek Csoportjának életben maradt tagjai jogosan számí-tottak arra, hogy a megszenvedett élet, az átbeszélgetett-vitatkozott éjszakák, tétova keresgélések valamiféle szocialisa stílusért – tényleg kiérlelik azt a fajta művészetet, mely a szellem nyitottságának nem szab határt. Csatlakozásuk az Ámos Imre–Vajda Lajos örökségét folytatni akaró, legprogresszívebbnek számító Európai Iskola csoporthoz ezt az irányulást fejezte ki. Hamarosan be kellett látniuk, hogy a politika pragmatizmusa maga alá gyűri az önálló törekvéseket, s a művészet sem tehet egyebet, mint hogy az erősebb akarat engedelmes szolgája legyen.

A szellemi élet eltorlaszolását hamar felismerő művészek külső és belső emigrációba vonultak, vállalva ezzel, hogy kiérdemelhetik az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.