rubicon

VII. Henrik társadalompolitikája

10 perc olvasás
VII. Henrik az angol centralizációs politika atyjaként írta be nevét a történelembe. A korona és a főnemesség ellentéte az ő uralma alatt rendeződött végleg. Neki sikerült megtartania trónját anélkül, hogy túlságosan függésbe került volna korábbi politikai támogatóitól, az arisztokraták egy szűk csoportjától. Ebben az értelemben uralkodása új kor kezdetét jelentette Anglia véráztatta középkori történetében. Az első Tudor uralkodó új szemléletet honosított meg társadalompolitikájában is: a nemesek oligarchikus törekvéseit a polgárosodó ”középosztály” felkarolásával ellensúlyozta.

A 15–16. század fordulóján az angol társadalom VII. Henrik békés kül- és aktív gazdaságpolitikájának következtében számos új kihívással nézett szembe. A textilfeldolgozás és -kereskedelem fellendülésével párhuzamosan kialakuló és előrehaladó polgárosodás az újkori angol társadalomfejlődés döntő mozzanata lett. A polgárosodás előfeltételeinek megteremtését VII. Henrik gazdaság-, illetve társadalompolitikája jelentősen előmozdította, ennek záloga a király és a nemesség közti helyes erőegyensúly kialakítása volt. VII. Henrik uralkodása alatt megszűnt a főnemesség parlament fölött állása, s a parlament, azon belül is az alsóház befolyása növekedett.

A nemesség

A 14. században az 1348–49-es, fekete halál néven ismert pestisjárvány miatt bekövetkezett népességfogyatkozás a nemesi családokat sem kímélte. A járványt túlélő nemeseknek a 14–15. században kötött keresztházasságai, illetve a gyengekezű királyok birtokelidegenítései nagymértékű birtokkoncentrációt eredményeztek. Ez a tendencia IV. Edward alatt tovább folytatódott, a főnemesi családok száma hétről tizenkettőre, majd III. Richárd alatt tizenhatra emelkedett. VII. Henrik

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.