rubicon

Trianon

Egy széttört régió nyomorúsága
10 perc olvasás
A versailles-i békeszerződéshez vezető történelmi folyamat a messze régmúltba nyúlik vissza, de maga a békeszerződés, kiváltképpen Európa újrarendezése a befejezetlen múlt eseményei közé tartozik. Befejezetlen és tökéletlen: a nemzeti államalakulással járó dezintegráció nem fejeződött be 1918–19-ben, talán még ma sem, és az újjárendezés sem volt tökéletes, ez ma nyilvánvalóbb, mint korábban bármikor.

Jugoszlávia katasztrofális felbomlása, Csehszlovákia szétválása, az állandó növekedése ellenére fogyó, szegényedő Románia mizériái, a magyar kisebbségek rendezetlen helyzete, röviden: a közép-európai régió megbékélésének, még a legkezdetlegesebb integrációjának újabb kudarca is bizonyítja a versailles-i rendezés tökéletes tökéletlenségét.

A befejezetlenség és a tökéletlenség kaotikus viszonyai akkor is súlyosan nehezednek az egész „felszabadult” keleti régióra, ha elismerjük, hogy a versailles-i – Saint Germain-i, trianoni – békerendezés a feudális múlt, a császári és királyi abszolutizmus számos elavult maradványát felszámolta, a monarchiabeli nemzeti elnyomás és diszkrimináció tarthatatlan viszonyait megszüntette, illetve a volt elnyomottak javára fordította. El kell ismernünk mindenekelőtt Lengyelország újraegyesítésének, Csehszlovákia megalkotásának, a szerb, a horvát, a szlovén önrendelkezésnek a történelmi jogosultságát, akkor is, ha hibáztatjuk a magyar népesség önrendelkezési jogának megtagadását. A versailles-i békerendszer legfőbb, máig ható súlyos ellentmondása abban rejlik, hogy történelmileg megérett, progresszív döntéseit súlyos igazságtalanságok, félreismerések és félrefogások terhelték.

A békeszerződés kétségtelenül Magyarországot sújtotta a legerősebben. A trauma olyan megrendítő volt, hogy a magyarság zöme máig sem heverte ki. Trianon ma is a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.