Olaszország Európa egyik legnagyobb bortermelő állama, közel 60 millió hektoliteres éves termeléssel és 900 ezer hektárnyi szőlőültetvénnyel. Szinte nincs olyan területe az 1200 km hosszú és 10 szélességi fokot átívelő országnak, ahol ne folyna szőlőtermesztés. A világ talán legszélesebb borpalettájával és legtöbb hazai szőlőfajtájával rendelkezik, melyek megismeréséhez egy élet is kevés. Toscana [ejtsd: Toszkána] Olaszország legismertebb és egyik legfontosabb borvidéke, központja Firenze. Éves bortermelése közel van a hárommillió hektoliterhez, melynek jelentős része vörösbor.
Itália északi részén elsősorban a kontinentális, míg a központi és a déli területeken a mediterrán klíma a meghatározó. Az ország közepén húzódó Appenninek és a tengerek közelsége, valamint a domborzatából adódó eltérő mikro- és mezoklíma nagyon széles skáláját biztosítja a boroknak. A szőlők 150 és 700 méteres tengerszint feletti magasság között találhatók meg, de a legjobb és legmegbízhatóbb borok a 200-300 méteren elhelyezkedő szőlőültetvényekből származnak. Ezen a magasságon nappal semmi nem gátolja a
Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!
Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:
- A legújabb Rubicon-lapszámok
- Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
- Rubicon Online rovatok cikkei
- Hirdetésmentes olvasó felület
- Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők
Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!
Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.