rubicon

Szegény Pallavicini!

9 perc olvasás
Az 1956-os forradalmat követő perekben a hivatalos propaganda a vádlottak három fő típusával demonstrálta az események ”ellenforradalmi” jellegét. A párton belüli ellenséget, a revizionistát Nagy Imre személyesítette meg, a bűnözőt a Köztársaság téri pártháznál elkövetett atrocitásokkal jellemezték, míg a reakció megtestesítője Mindszenty József bíboros lett. Az idő előrehaladtával a bíboros személye köré vádpontok egész sorát rakosgatták össze a szovjet és magyar nyomozó szervek. A cél egyértelmű volt: a kiszabadulásától az amerikai követségre történt távozásáig feltárni az ”ellenforradalom” jelképének, valamint segítőinek ténykedését, felmutatni a ”reakció” uralomra jutásának útját és módját. A percsalád egyik elágazása volt az, amelyben Pálinkás-Pallavicini Antalt és katonatársait elítélték.

A forradalom vidéki eseményeinek országos hírű és jelentőségű mozzanata volt a Felsőpetényben fogva tartott Mindszenty József bíboros „kiszabadítása” október 30-án. Az akciót Garami Lajos ezredesnek, a rétsági katonai alakulat parancsnokának utasítására Galajda Béla hadnagy, Stifft Róbert, Vajtai Gyula és Tóth József főhadnagyok hajtották végre. Pálinkás Antal, akit éppen október 30-án választottak az ezred forradalmi katonai tanácsának elnökévé, Tildy titkárságának utasítására, ezredtörzsfőnökként szervezte meg és vezette azt a menetoszlopot, amellyel a bíboros a fővárosba utazott.

Menekülés helyett

A „szabadításban” részt vevő tisztek közül hárman – Galajda, Tóth és Vajtai – személyi testőrként Mindszenty mellett maradtak Budapesten is, jelen voltak az Állami Egyházügyi Hivatal iratainak lefoglalásakor, november 4-én hajnalban a Parlamentbe kísérték a főpapot és átadták azoknak,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.