rubicon

Rakpart Klub

Ahol tanulták a demokráciát. Beszélgetés Budavári Péterrel
3 perc olvasás

Budapesten és több helyen az országban a nyolcvanas évek elején kezdtek virágozni azok a körök, amelyeket az az igény hozott létre, hogy a nemzeti sorskérdéseinkért felelősséget érző, zömmel huszas, harmincas értelmiségiek nyíltan, kendőzés és önkorlátozás nélkül megvitassák problémáikat. Közülük is az egyik legnépszerűbb a Rakpart klub volt, ahol a nyolcvanas évek első felében a magyar társadalom sorskérdéseiről a legbátrabb és legszókimondóbb vitákat rendezték. A klub történetéről, jelentőségéről mai vezetőjét, Budavári Pétertfaggatjuk.

 

- Mikor és milyen körülmények között jött létre a Rakpart klub?

- 1982 őszén kezdtük el szervezni, persze nem előzmények nélkül. A klub magvát alkotó társaság az 1971-81 között működő Béke klubban formálódott ki. A mi időnk a 80-as évek elején jött el. A Béketanács ekkor megérezte, hogy a korábbi módszerek hitelüket vesztették, és nyitott az értelmiség felé. Így a Béketanács keretei között kaptunk olyan lehetőséget, hogy az értelmiségiek politikai elképzeléseinek helyet adjunk. A klub hetenként a Belgrád rakparton, a Béketanács akkori székházában tartotta összejöveteleit, így lett a neve Rakpart klub.

- A klub a társadalmi önszerveződés és az autonómiateremtési törekvések előfutárának bizonyult. Milyen problémákkal járt ez?

- Akkoriban teljesen autonóm módon nem lehetett volna létrehozni ilyen klubot. Valamilyen támogató (fedő) szervre volt szükség. Az pedig megkövetelte, hogy elképzeléseiknek megfelelően működjünk, ne okozzunk politikai problémát. Ebből támadtak aztán a konfliktusaink. Még a kezdet kezdetén helyet adtunk a Dialógus békecsoportnak, amely már ekkor olyan eretneknek számító követelésekkel lépett fel, mint a szovjet rakéták kivonása vagy mindkét fél teljes leszerelése. A Béketanács

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.