rubicon

Perverz császárok

8 perc olvasás

A római császárok némelyikének mindmáig nagyon rossz híre van. Az iskolában is tanulunk Nero vélt vagy valódi gaztetteiről, mint ahogy Caracalla vagy a Gladiátor című film világsikere óta közismert Commodus nevéhez is sok vér tapad. De ha a többieket is megvizsgáljuk, hogy milyen volt a viszonyuk a feleségükhöz, szeretőjükhöz vagy a szépfiúkhoz, forrásainkból az derül ki, hogy erkölcsi ügyekben szinte valamennyien a legrosszabb oldalukat mutatták. 

Ma már eldönthetetlen, hogy perverzióik közül mennyi a pletykák és a történetírói elfogultság terméke, de ha e hagyománynak csak egy töredéke igaz, már úgy is meglehetősen sötét a kép. De miért? Mert mindent megtehettek? Vagy maga a házasság intézménye nem működött megfelelően?

A császár szó Caesar nevéből ered, amit már Augustus óta nevük részeként, de tisztségüket jelezve viseltek a római uralkodók. Ezért indokolt áttekintésünket Caesarral, sőt, még előbb kezdeni. Bár a rómaiak a homoszexualitás itáliai elterjesztéséért a görögöket okolták, kétségtelen tény, hogy a köztársaságkor utolsó másfél évszázadában a házasság intézménye válságba került. 

A válást a férj és a feleség is kezdeményezhette, amit életük során

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.