rubicon

Perverz császárok

8 perc olvasás

A római császárok némelyikének mindmáig nagyon rossz híre van. Az iskolában is tanulunk Nero vélt vagy valódi gaztetteiről, mint ahogy Caracalla vagy a Gladiátor című film világsikere óta közismert Commodus nevéhez is sok vér tapad. De ha a többieket is megvizsgáljuk, hogy milyen volt a viszonyuk a feleségükhöz, szeretőjükhöz vagy a szépfiúkhoz, forrásainkból az derül ki, hogy erkölcsi ügyekben szinte valamennyien a legrosszabb oldalukat mutatták. 

Ma már eldönthetetlen, hogy perverzióik közül mennyi a pletykák és a történetírói elfogultság terméke, de ha e hagyománynak csak egy töredéke igaz, már úgy is meglehetősen sötét a kép. De miért? Mert mindent megtehettek? Vagy maga a házasság intézménye nem működött megfelelően?

A császár szó Caesar nevéből ered, amit már Augustus óta nevük részeként, de tisztségüket jelezve viseltek a római uralkodók. Ezért indokolt áttekintésünket Caesarral, sőt, még előbb kezdeni. Bár a rómaiak a homoszexualitás itáliai elterjesztéséért a görögöket okolták, kétségtelen tény, hogy a köztársaságkor utolsó másfél évszázadában a házasság intézménye válságba került. 

A válást a férj és a feleség is kezdeményezhette, amit életük során

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta