rubicon

Őseink viselete

17 perc olvasás

Amikor a honfoglaló őseinktől ránk maradt régészeti leleteket látjuk – köztük az öv- és ruhavereteket, tarsolylemezeket –, óhatatlanul felmerül bennünk a kérdés: hogyan nézhettek ki e tárgyak saját korukban, eredeti fényükben? Milyenek lehettek az ezekkel a művészi ezüstveretekkel díszített övek, csizmák, ruhák és tar­so­lyok? Valóban igaz, amit a kor­társ Gardízi leírt a magyarok pompás ruházatáról, és ha igen, mennyire lehetett ez általános akkoriban? És vajon hogyan próbál a modern kutatás „fantomképet” készíteni a több mint egy évezreddel ezelőtti világ részleteiről, jelen esetben a honfoglalók viseletéről?

Első látásra a régészet talán „csalódást” kelthet, hiszen hazai leleteink között egyáltalán nincsenek ott a honfoglaló magyaroktól ránk maradt, jó állapotú öltözékek maradványai. A hazai talajban a szerves anyagú leletek sajnos hamar elbomlanak. Rengeteg apró fémveret, ruhadísz és hozzájuk korrodálódva néhány centis szövet- és bőrdarabok, esetenként lenyomatok a sírok földjében: összesen ezek maradtak ránk hitelesen a honfoglalók egykori viseletéből. Azonban a szakembernek ezek a töredékek is valódi kincsestárat jelentenek, mert rengeteg adattal szolgálnak.

Hunor és Magyar László Gyula festményén A rekonstrukció problémái

Az egykori öltözék

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.