rubicon

Nehézsorsúak. Olofsson Károly

Placid atya vallomása Sára Sándor dokumentumfilmjében
38 perc olvasás

Volt egy ilyen epitheton ornansunk, hogy vrag naroda, a nép ellensége, és egy szám volt hozzá, én voltam a P. 876-os. Ez azt jelentette, hogy ilyen nagy számokat vertek ugye a pufajkánknak, vattakabátunknak hátul, a nadrágra és a sapkára. Ezt a katonák csinálták, ilyen furnérból kifaragott számok, amit klórmészbe tettek bele, és úgy rányomták, és akkor az kifehéredett. És amikor én is tartom a hátamat, és megkapom rá a P. 876-ot, azt mondja az a katona nekem, hogy szerencsés ember maga. Úgy hirtelenjében magamra néztem, és arra gondoltam, hogy azért szerencsésebbet is el tudok képzelni a világon, de látta azt, hogy értetlen vagyok, és nem fogom föl, hogy ezt miért mondja. És akkor megmagyarázta, hogy hát sko. Ezt se értettem. De utána aztán utánaérdeklődtem, hogy mit jelent ez a szó oroszul, hogy sko. Hát aztán megmagyarázták. Ez a 21-es kártyajáték. Hát ez abban a pillanatban összeadta, hogy 8 meg 7 meg 6 az 21. Hát szerencsés ember vagyok.

Hát én egyszer Pannonhalmán voltam, akkor besegítettem ott az egyik prefektusnak, a negyedik gimnazistáknak este, még lefekvés előtt. Emlékezem, az Aidának a rövid operáját magyaráztam nekik. Gramofonlemezen az Aidának az áriái megvoltak. Azt végigvettük, és aztán olyan háromnegyed tíz tájban mondtam nekik, hogy most aztán szépen csöndesen feküdjenek le. Az ő négy szobájuk között volt az én szobám, én is visszavonultam. Elmúlik egy olyan 6-8 perc, kopognak az ajtómon, és a kopogás, hát kicsit szokatlan volt, mert este nem szoktunk már vendégeket fogadni, akkor olyan jellegzetes csőre töltési zaj. Megnyílott az ajtó, én lámpát gyújtottam, két fiatalember ilyen bilgeri csizmában jött, és hozott egy papirost, házkutatási paranccsal. Mondtam, tessék, hát mit csináljak? Láttam, hogy itt ebből komoly dolgok lesznek. És hát végignézték két füzetemet, amiben

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.