rubicon

Nagy idők emlékezete

Ahogy a mindennapok résztvevői látták
29 perc olvasás
Ha nagy történeti festményeket nézegetünk, a főszereplők mellett és mögött, a kép hátterében előbb-utóbb föltűnnek olyan alakok is, akikre nem szokás különösebb gondot fordítani. Pedig ők ugyanúgy résztvevői a sorsfordító eseményeknek, mint a hadvezérek, diplomaták és politikusok, még ha nem is ők döntenek, csak a saját szűkebb életterükön érzik és a saját felfogásuk szerint értelmezik a változásokat. Ezekre a „mellékszereplőkre” a modern történeti kutatások egyre több figyelmet fordítanak. A 19. századi romantika a szentimentális napló és a levélregény műfajának megteremtésével arra serkentette az olvasót, hogy maga is megörökítse sorsát, viszontagságait és érzéseit. Nemcsak a társadalom felső rétegeiben lett népszerű a naplóírás, a memoár, hanem a polgárok között is. A hazai történelemben 1848–49 története az első jelentős eseménysor, amelyről több száz napló, egykorú vagy később papírra vetett emlékirat, önéletrajz született. Ezek között ma is akad számtalan kiadatlan, s a korábban nyomtatásban megjelentek egy része is szinte teljesen hozzáférhetetlen. Ez utóbbiak közül választottunk ki három forrást, amelyek 1848-ra vonatkozó részleteit alább nyújtjuk át az olvasónak: hogyan látta egy bécsi magyar hivatalnok, egy alföldi kisvárosban élő gyermek, valamint egy erdélyi bárónő a forradalom és a szabadságharc idejét.
Bécsi élményeim - részletek Frankenburg Adolf emlékirataiból

Frankenburg Adolf (Németkeresztúr, 1811. november 11. – Eggenberg, Ausztria, 1884. július 3.) Sopron megyei német ajkú családban született, s megőrizte kétnyelvűségét, noha magyar íróvá lett. Eredetileg gazdásznak tanult Keszthelyen, majd jogot végzett. Pozsonyban megismerkedett Széchenyi Istvánnal, aki nagycenki birtokán adott neki

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.