rubicon

Mi veszett oda a nagy háborúval és Trianonnal?

Magyarország gazdasága 1914-ben
23 perc olvasás

Magyarország gazdaságának dualizmus kori fejlődése kapcsán sokan látják „félig üresnek a poharat”, azaz elégtelennek a bő fél évszázad alatt elérteket. 

A számszerű eredmények – akár Németországgal, akár Ausztriával vagy Csehországgal összevetve is – szerénységre intenek. Kétségtelen, hogy a magyarországi iparfejlődés és városiasodás képtelen volt a mezőgazdaságból megélni nem tudó falusi tömegeket teljes egészében „felszívni”, de a megtett út így is tiszteletre méltó! Országunk több területen is a fejlődés élvonalába került. A legkorszerűbb technikát alkalmazta például a vasúti infrastruktúra és járműgyártás, a malom- vagy éppen a villamosipar terén. 

Magyarország gazdaságilag elmaradott országból fejlett infrastruktúrával rendelkező, a világpiaci vérkeringésbe bekapcsolódó ország lett.

Dinamikus növekedés A szombathelyi Mayer Gépgyár Vas- és Fémöntöde plakátja a századforduló éveiben. A gyár 1902-ben alakult rész­vénytársasággá. Az állam százezer koronás szubvencióval támogatta az új szellemű gyárat, amely ter­mékei közé felvette a legkorsze­rűbbnek számító benzin- és szívó­ gázmotorokat, benzinlokomobilokat is. Emellett mezőgazdasági gépek és eszközök, malom beren­dezések széles körét gyártották. 1913-ban bemutatták az első Magyarországon gyártott belső­ égésű motoros traktort. (Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár)

Ausztria–Magyarország súlyos belpolitikai válság felé haladt a 19. és a 20. század fordulóján. A Monarchia utolsó békeéveit nézve kijelenthető, hogy a birodalom gazdasága

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.