rubicon

Maléter Pál

A forradalom katonája
14 perc olvasás
Ki volt ez az ismeretlenségből a forradalom napjaiban az érdeklődés középpontjába került katonatiszt? Forradalmár? Nemzeti hős? Parancsmegtagadó? A mindenkori kormány utasításainak ellentmondás nélkül engedelmeskedő, a katonai ranglétrán hirtelen a legmagasabb fokra feljutó, számító ember? Átállt-e, és ha igen, mikor állt a forradalom oldalára? Mi az igazság a személyét ért súlyos vádakból? Mi a vele kapcsolatos ellentmondások eredete? Egy ember, ezernyi kérdőjel.

A forradalom leverése után közel 40 év elteltével is keressük a választ arra a kérdésre, hogy a „Nagy Imre és társai” perben halálra ítélt és 1958. június 16-án kivégzett Maléter Pál milyen szerepet játszott a forradalom menetének alakításában, mit tett, mit tehetett ezekben a történelmi jelentőségű napokban. A visszaemlékezők, a szemtanúk, a résztvevők, a történetírók és a történészek – ismereteik objektív korlátozottsága miatt – Maléter Pál életútjának egy-egy szeletkéjét megragadva próbáltak képet alkotni magatartásáról, tevékenységéről, általános emberi vonásairól.

Változó kép

A forradalom napjaiban kialakult Maléter-képre elsősorban a megtorlás szolgálatába állított propagandagépezet hatott. Maléter Pál tevékenységének hazai értékelésében az alaphangot a megtorlást irányító párt- és állami vezetők beszédei, az események „ellenforradalmi” jellegének igazolása érdekében közreadott írások, a perről kiadott hivatalos közlemények adták meg. Molnár János 1967-ben megjelentetett Ellenforradalom Magyarországon 1956-ban című könyvében kifejtette, hogy a felkelő hadsereg „láthatatlan feje a katonai diktatúrára törő Maléter Pál volt.” „A Kilián laktanya már október 23-án elárulta a hadsereget, és ebben nem kis

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.