rubicon

Kádár János és a reformok

12 perc olvasás

1948-ban ismerkedtünk meg, a két munkáspárt egyesítésének folyamatában. 1960 után az MSZMP szűkebb vezetésében munkatársa voltam, közös felelősség kapcsolt össze tizennégy évig. Leváltásom után további tizennégy évig – a reformpolitikát illető különvéleményem fenntartásával – amolyan konstruktív kritikusként vettem részt a mintegy száztagú Központi Bizottság munkájában. Személyes kapcsolatunk korrekt maradt azután is, hogy kikerültem a felső vezetésből, külgazdasági-külpolitikai és tudományos akadémiai kapcsolatokban többször felkértek részvételre. Végül 1987-ben a Grósz-kormány tanácsadója lettem, 1988-ban pedig Kádár egyetértésével hívtak vissza a párt Politikai Bizottságába. Közös munkánk politikailag legfontosabb része kétségtelenül a gazdasági reformmal összefüggő együttműködésünk az 1964-től 1972-ig terjedő kilenc évben.

Nem kerülhetem el, hogy elsőként Kádár politikai személyiségét és vezetői magatartását igyekezzem jellemezni, ahogy megfigyeltem életében, illetve ahogy most látom, tizenegy évvel a halála után.

1961 Ideológia kontra gyakorlat

Megfigyelésem szerint Kádár hajlamos volt arra, hogy bizonyos helyzetekben ne ideológiai alapállásból politizáljon, hanem az adott helyzetből kiindulva a gyakorlatias megoldásokat részesítse előnyben. Ilyenkor tiszteletben tartotta ugyan az ideológiát, de nem találta szükségesnek a gyakorlati politika állandó szembesítését az ideológiával, az utóbbit valamifajta védőernyőként próbálta hasznosítani. Viszont a nemzetközi kommunizmus időről időre bekövetkező „ideológiai offenzíváinak” az időszakában ez a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.