rubicon

Kádár János és a futball

17 perc olvasás

Melyik csapatban futballozott fiatalkorában Kádár János? Miért hiányolta a jobbszárnyat a kommunista párt kirakatmérkőzésén? Milyen ígérettel állt elő 1946-ban a Vasas frissen megválasztott elnöke­ként? Valóban személyes rokonszenve segítette az angyalföldi csapatot hat bajnoki címhez? Mit kért a bajnoki aranyérem jutalmául Baróti Lajos edző a pártfőtitkártól 1957-ben?

A Vasas pártfogója

„Azt akarjuk, hogy a Vasas legyen a legnagyobb, legerősebb egyesület az országban!” – jelentette ki Kádár János a Vasas székházának nagy tanácstermében 1946. szeptember 12-én, miután a Vas- és Fémmunkások Sport Clubja rendkívüli közgyűlésén az egyesület elnökének választotta. A Magyar Kommunista Párt Politikai Bizottságának tagja a szót a közgyűlés elnökétől, Hegyi Gyulától vette át, aki felvezető beszédében a munkásgyökerek és a világháborús nehézségek felelevenítése után hangsúlyozta: „Ebben a lerongyolódott, szegény állapotunkban nyújtja felénk segítő kezét a Magyar Kommunista Párt és magáénak vallja a Vasast! Boldog örömmel fogadtuk az MKP szándékát. Az elmúlt szombaton pedig kint a pályán Rákosi Mátyás személyesen megjelent a fiúk között. Ezt a jelenetet sokáig nem lehet elfelejteni. Ezért minden Vasas-hívő szíve melegével fogadja a Magyar Kommunista Párt utolsó pillanatban érkezett segítségét. A Vasas jellege továbbra is megmarad, csak fokozottan részt vesznek közös harcunkban az új vezetők.”

Kádár János és Biszku Béla egy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.