rubicon

Jobbágyok az örökös jobbágyság korában

20 perc olvasás
Hogyan éltek a jobbágyok az örökös jobbágyság korában? Milyen terhek sújtották őket, hány napot tett ki a törvény által előírt 52 nap robot? Milyen eltérések lehettek a jobbágyok helyzetében attól függően, hogy hol éltek, kinek szolgáltak? Az elméletben egységes viszonyok között az előnyök vagy a hátrányok lehettek túlsúlyban? Hogyan oszlottak el a terhek a családok között, illetve családon belül? Minderről az uradalmi összeírások, az urbáriumok alapján kaphatunk képet.

A 16–17. század „az örökös jobbágyság kora volt, a magyar parasztság történetének legteljesebb és legkifejlettebb jobbágykorszaka”. Ez a modern magyar parasztságtörténetet megalapító Szabó István véleménye, és ez későbbi kiváló kutatók álláspontja is. Egységes jobbágyság azonban nem alakult ki. A jobbágyok viszonyainak legjellegzetesebb tulajdonsága az, hogy lényegében semmi szabályosságot nem mutatnak. Külső ismérvek szerint lehet csak a jobbágyok között kategóriákat felállítani. Nagyon jól megfogható külső ismérvnek látszik például az, hogy a jobbágy egésztelken, féltelken, esetleg még jobban felosztott telken gazdálkodott-e, illetve töredéktelken élő zsellér vagy teleknélküli volt. Szoktuk a jobbágyság helyzetét a földesúrnak teljesítendő kétkezi munkával, a robottal is jellemezni, ami egy 1514-ben hozott törvény szerint évi 52 napot tett ki. Belülről nézve azonban látszik, hogy a telek vagy a robot fogalmának nincsen általános érvényű tartalma. A jobbágyok igen sokféle módon, eltérő körülmények között éltek.

A telek és a vagyon

A telek mérete vagy a jobbágy telkes, illetve telek nélküli állapota és vagyoni viszonyai nem álltak közvetlen összefüggésben. A jobbágyi létet a telek csak nagyon közvetve, más tényezőkkel

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.