rubicon

III. Béla király

5 perc olvasás
III. Béla középkori történelmünk egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Neveltetése a bizánci udvarhoz kötötte, ahol a császári cím várományosa volt, mégis a magyar királyi koronát tehette a fejére. Az országban sokan görögnek tekintették, később Kézai is így emlékezik róla, ám soha nem vált a keleti császárság vazallusává, sőt még terjeszkedett is Bizánc rovására. A központi hatalmat megerősítette, az írásbeliség terjedését felgyorsította, az ország gazdagodását biztosította, nem véletlenül illette Anonymus a dicsőséges jelzővel. Az igazi elismerést azonban a közeli utókor nevében IV. Béla adta meg neki, aki Nagy Béla királyként tisztelte őt.

II. Géza király (1141–1162) és Eufroszina másodszülött fia 1148-ban jött a világra. Nevében nagyapja, II. (Vak) Béla király (1131–1141) emlékezete élt. A herceg népes családban nőtt fel: bátyja, a majdani III. István király (1162– 1172), két öccse, Géza s a korán elhunyt Árpád, valamint négy húga, Erzsébet, Odola, Ilona és Margit társaságában. Géza király már 1152-ben döntött az utódlásról, amikor elsőszülöttjét, Istvánt társuralkodójává tette, ám kisebb gyermekeit is gondosan nevelte. Korai éveiben Béla megtanult latinul, majd apja 1161 táján a Tengermellék (Horvátország, Dalmácia) élére állította. II. Géza halála után Béla tanúja lett fivére és nagybátyjai trónviszályának. III. István csak egy év múltán tudott győzelmet aratni II. László (1162–63) és IV. István (1163) felett, mivel az ellenkirályokat Bizánc támogatta.

A Keletrómai Császárság alapos fordulatot hozott Béla sorsában is. I. (Komnénosz) Manuél (1143–1180) – Szent László király (1077–1095) unokája – és III. István között 1163-ban béke jött létre. A baszileusz e megegyezés megpecsételéseként választotta Bélát leánya, Mária számára

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.