rubicon

II. Lajos

7 perc olvasás
„Csinos ifjú volt Lajos, a vele egyívásúaknál nemesebb testalkatú, természetének páratlan jóságával és erényre való kiváló hajlandóságával annyira jeles, hogy ha érettebb kort érhet meg, őbenne kétségtelenül messze a legjobb és legkiválóbb fejedelmet tudhattuk volna magunkénak; jámbor lélek és a legkevésbé sem vad, minden igazra, tisztesre csodamód fogékony és önmagától hajló, ezenkívül fegyverforgatásban, lovaglásban, vadászatban és más efféle ifjonti meg vitézi foglalatosságokban szorgalmas; őszinte, állhatatos és a rábízott titoknak biztos őrzője.” (Brodarics István)

Tragikus sorsú királyunk 1506. július 1-jén született Budán. A csecsemőt július 13-án a lovagkirályra, I. (Nagy) Lajosra emlékezve, a Lajos névre keresztelték. Apja a lengyel–litván Jagelló-dinasztiából származó II. Ulászló volt, aki 1471 óta a cseh királyi címet viselte, s 1490 óta Magyarország uralkodója is volt. Ulászló 1502-ben vette nőül Anne de Foix (Candale-i Anna) francia hercegnőt, s első gyermekük az 1503-ban született Anna volt. A következő évben Ulászló súlyosan megbetegedett, s bár felépült, felmerült az utódlás kérdése. A Habsburg-dinasztia örökösödési szerződései révén igényt formált a magyar trónra. A Habsburg-ellenes ellenzék úgy foglalt állást az 1505. októberi Rákos mezei országgyűlésen, hogy Ulászló fiú utód nélküli halála esetén nem választ idegen uralkodót, s a lányági örökösödést sem ismeri el. A trónörökös születése két évtizeddel kitolta a Jagellók magyarországi uralmát. A fia születésekor 46 éves Ulászló 1508. június 4-én Székesfehérváron megkoronáztatta a kétéves Lajost, akit 1509. március 1-jén Prágában cseh királlyá is koronáztak, így háromévesen mindkét ország törvényes trónörökösévé vált.

A kis királyfi élete tragédiával kezdődött: édesanyja gyermekágyi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.