rubicon

II. János Pál pápa magyarországi útjai

7 perc olvasás

2019. május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének 99. évfordulóján egykori szertartásmestere, Mons. Piero Marini címzetes érsek a győri egyházmegyei Szanyban helyezte el a szent pápa ereklyéit. Ez alkalomból adott interjújában azt mondta, ez jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, mit jelentett a magyarok számára a szent pápa két látogatása, és elhangzott tanításából mit sikerült megvalósítani. 

II. János Pál 27 éves pápai szolgálata alatt 104 külföldi utat tett. Sok magyar zarándokolt lengyelországi lelkipásztori látogatására 1979-ben és az ausztriai Darázsfalvára 1983-ban. Fokozatosan érett a gondolat, hogy Magyarországra is ellátogasson. Az 1985-ben tartott püspöki szinóduson Lékai László bíboros meghívta Magyarországra a szinódusi atyákat. A teremben ott volt a pápa is. Másnap az olasz újságok feltették a kérdést: a meghívás a pápának is szólt? Ennek lehetőségére azonban még néhány évet várni kellett. 

1988-ban Giovanni Spadolini, az olasz szenátus elnöke Magyarországon járt. A pápa meghívásának gondolatát ő vetette fel Grósz Károlynak, majd utána ezt elmondta Paskai László esztergomi bíborosnál tett tisztelgő látogatásán, amint arról a Repubblica című napilap beszámolt július 20-i

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.