rubicon

Hitler háborús beszédei

11 perc olvasás

Hitler beszél. Beszédet mond. Szónokol. Kit ne érdekelne, hogy vajon mivel hozta lázba hallgatóit, a sokszor örjöngő örömmámorba kerülő tömegnyi közönségét. S a beszédeket olvasva nem tudunk meg semmit. Nem a tartalom, hanem a forma, a tálalás, az előadó szuggesztivitása, a rendezvények teátrális körülményei, a tömegélmény fokozta fel a hatást.

Mi most attól az időszaktól kezdve választottunk Hitler beszédeiből, amikor még hatalma teljében volt, de a hadszínterekről már nem világraszóló győzelmekről érkeztek jelentések. Mivel magyarázza a vereségeket? Hogyan önt lelket hallgatóságába? A többnyire rendkívül hosszú és általában csapongó gondolatvilágú beszédekből az adott időszakra jellemző, összefüggő egységeket emeltünk ki.

1941. január 30. Berlin, Sportcsarnok

Nemrég még azt bizonygatták nekünk, hogy a tisztjeink és a tábornokaink semmit sem érnek, mert fiatalok és fertőzöttek a nemzetiszocializmus gondolatvilágával, azaz a széles tömegekkel azonosulnak. Íme, a fejlődés már eddig is bebizonyította, hol ülnek a jobb tábornokok, nálunk vagy odaát! Ha a háború még tovább tart, az borzasztó szerencsétlenség lesz Angliára nézve. Még sok mindent meg fognak érni. Egy szép napon az angolok talán küldenek hozzánk egy bizottságot, hogy a mi programunkat átvegyék!

A nemzetiszocializmus fogja a német történelem elkövetkező évezredeit meghatározni. Már nem lehet semmibe venni. Csak akkor fog elmúlni, ha a programpontjai magától értetődőkké válnak.

De visszatekintve kijelenthetem, hogy az elmúlt év és az azelőtti év utolsó része gyakorlatilag eldöntötték ezt a háborút.

Én már néhányszor olvastam, hogy az angolok

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.