rubicon

Főméltóságos Úr! / Kedves Mica!

Horthy Miklós és Kállay Miklós emigrációs levelezése, 1947–1956
9 perc olvasás

Főméltóságos Úr! / Kedves Mica!

Horthy Miklós és Kállay Miklós emigrációs levelezése – 1947–1956

„Főméltóságos Uram! Mikor ezeket írom […] végtelen szeretetet érzek Maguk iránt. Nekem az egész világon a hozzátartozóimon kívül csak maguk vannak” – írta nagykállói Kállay Miklós egykori miniszterelnök akkori olaszországi otthonából nagybányai Horthy Miklós egykori kormányzónak a portugáliai Estorilba 1952. március 16-án. A kormányzó leszármazottainak birtokában 1947-ben kezdődő s a kétezres évek elejéig tartó, több évtizednyi levelezés található a két család között. „Főméltóságos Uram!” – kezdte sorait rendre Kállay, ragaszkodva a régi keretekhez, de némiképp eltérve a Horthy-rendszerben hivatalos „Főméltóságú, Főméltóságod” megszólítástól. Horthy hangja a baráti-formálisból egyre személyesebbé vált. A „Kedves Kállay” helyett lassacskán állandósult a „Kedves Druszám” és a „Kedves Mica”.  

1944. március 20-án a miniszterelnök a letartóz­tatá­sá­ra érkezett német katonák elől egy föld alatti alagúton át a palotába menekült, majd a török követségen talált menedéket. A nyilas hatalomátvételt követően

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.