rubicon

Emberevő cigányok

Koncepciós per a Hont vármegyei törvényszék előtt
7 perc olvasás

„Hármat gyilkoltunk meg ottan úgy, hogy sokan voltunk és megfogtuk őket és kalapácsokkal a fejüket ütve gyilkoltuk meg. Az asszonyoknak azt mondtuk, hogy ott künn kia­báljanak és énekeljenek, hogy a falusi emberek ne hallják […] a meggyilkolt ember fejét, lábát, kezét levágtuk […] és én azt a többiekkel fölvágtam, megfőztem és megettem. A csontokat megégettük és még a víz mellett szétszórtuk.” Így vallott Sárközi György 1782. július 31-én Hont vármegye vizsgálószéke előtt a 19. század utolsó harmadának egyik legnagyobb port felvert bűnperében. Az ügy jelentősége nem csupán az elkövetett (?) bűn­cselek­mények rettenetes­ségében rejlett, melyek részleteit honi és külföldi hírlapok egymással versengve szerepel­tették hasábjaikon olvasóik borzongatására. Figyelemre méltó volt a résztvevők száma: a büntető processusban 133 gyanú­sítottat tartóztattak le, majd vontak felelősségre. A grandiózus pernek további jellegzetes vonást kölcsönzött, hogy vádlottjai cigányok voltak. 

1782 kora tavaszán betörtek a viszokai mészárszékbe, nyilván élelemszerzési szándékkal, miként a felsőalmási jegyző kamarájának feltörőit is hasonló cél vezethette. Márciusban a hatóságok letartóztattak néhány cigányt, akiket a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.