rubicon

Elűzöttek

Menekültek, optánsok és vagonlakók
14 perc olvasás

Az Osztrák–Magyar Monarchia katonai vereségének pillanatában a magyar­országi határszéleken megkezdődtek a szom­szédos államok fegyveres alakulatainak előkészületei. 1918 novemberétől a visszavonuló magyar hadsereggel együtt biztonságot remélve több tízezren igyekeztek az ország belseje felé. A rövid idő alatt szinte kontrollálhatatlanná váló tömeg méretéről az impériumváltás okozta közigazgatási káosz, majd átmenet miatt keveset tudunk jelenleg. 

Annyi biztos, hogy magánszemélyek, családok és számos esetben munkahelyek, hivatalok komplett személyzetei indultak a magyar fennhatóság alatt maradt területek felé. 1918 decemberének első napjaiban például a dél-bánsági Kevevára (Kovin) vasútállomásának összes dolgozója volt kénytelen otthagyni munkahelyét és családjával együtt távozni a berendezkedő szerb csapatok miatt.

Bár a statisztikák szerint csak a Magyarországra menekültek körül­belül 10%-a élt hosszabb vagy rövidebb ideig vagonokban, helyzetük a magyar sors szimbólumává emelkedett. A menekültek többsége barakktelepe­ken, iskolákban, kaszárnyákban vagy magánházaknál lakott. Dolgozat a vagonlakókról

József Attila levele József Jolánnak

A vagonlakók a hétköznapok részévé váltak, különösen igaz volt ez a vidéki városokban. Jól példázza ezt József Attila 1920 októberében nővérének címzett levele, amelyben arról ír, hogy a makói iskolában a pályaudvar oldalvágányain élőkről kell fogalmazást írniuk.

„Most nem érek rá verseket kell írni, mert levelet is csak vasárnap szabad. De leckét írhatok

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.