rubicon

De Gaulle

A nagyság bűvöletében
17 perc olvasás
De Gaulle, „június 18-i ember” nevét a világ a londoni BBC rádióban 1940. június 18-án elhangzott felhívása nyomán ismerte meg. Ebben de Gaulle arra szólította fel a németek elől menekülő francia katonákat, hogy ne tegyék le a fegyvert, csatlakozzanak hozzá, mert a nemzeti katasztrófa sötétjében nem hunyhat ki az ellenállás lángja. Ez a felhívás lett a francia ellenállás forrása, mely a háború végére hatalmas folyammá szélesedett. Sorsfordító mozzanat ez nemcsak a francia történelemben, hanem de Gaulle pályafutásában is: a katona ekkor lépett át a csatatérről a politika mezejére.

A fiatal De Gaulle-ba mind a családi otthon falai közt, mind a jezsuita iskolában a kivételesség, a hazafiasság és a katolikus hit tételeit csepegtették. Az első világháború előtt Franciaország társadalmának tudatában még ott kísértett az 1870-es francia–porosz háborúban elszenvedett megalázó vereség, a belpolitikai életet pedig súlyosan megterhelték az állam és az egyház szétválasztását kísérő viták, valamint a politikai elitet és a hadsereget példátlan kihívás elé állító Dreyfus-ügy problémái. Mindezt csak részben tudták elfedni a gyarmatosítás sikerei, a francia–orosz szövetség, majd az angolokkal 1904-ben kötött entente cordiale. A felerősödött revánsvágy légkörében a hadsereg jelentősége megnőtt, s szinte magától értetődő, hogy a romanticizmus értékvilágát elfogadó ifjú a katonai pályát választotta.

A pályatársaihoz képest szokatlanul széles körű műveltsége monarchikus attitűddel, romantikus nacionalizmussal, társadalmi konzervativizmussal s a hadsereg elhivatottságának eszményével párosult. Világképének központi eleme a nemzet. De Gaulle szemében a nemzet érdekei messze megelőztek minden más ideológiai, politikai, vallási, párt- vagy egyéb

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.