rubicon

Churchill – a dicsőség vége?

Egy szentnek hitt szimbólum lerombolása
10 perc olvasás
Churchill tántoríthatatlan harca és győzelme a hitlerizmus felett újabb és újabb generációk fantáziáját mozgatja meg, miközben életrajzírók egész sora jelentkezett, hogy a konzervatív, arisztokrata politikus világháború előtti vagy utáni szereplésének könyörtelen kritikáját adja. Szinte nincs is már valamirevaló történész Angliában, aki ne írta volna meg a maga Churchill-életrajzát. A gyakran heves érzelmeket kiváltó, eltérő világnézeteket tükröző vita majdhogynem polarizálja a brit történésztársadalmat. Újból és újból felvetődik a kérdés: vajon a nagy formátumú történelmi személyiségekben nem szűkölködő angolok méltán nevezik-e Churchillt a valaha élt legnagyobb brit államférfinak?

A közelmúltban a televízióban bemutatott, Winston Churchill életéről szóló négyrészes sorozatból a magyar érdeklődők széles köre ismerhette meg a legendás brit miniszterelnök pályájának főbb szakaszait. Az életút elejét röviden összefoglaló első részben betekintést nyerhettünk az államférfi kezdeti kudarcaiba, hallhattunk népszerűtlen politikai lépéseiről, s ezeken keresztül következtethettünk arra a hatalmas váltásra, amely Winston Churchill – és Nagy-Britannia – életében a sorsdöntő 1940-es évben következett be, amikor a Luftwaffe csapásai alatt már-már megroppanni látszó szigetország a miniszterelnök dörgő hangjából erőt merítve elsőként állította meg a hitleri áradatot.

A legszebb óra előtt

Martin Gilbert történész, a film készítője – bár a politikus életének minden apró részletére kiterjedő, 26 éve tartó kutatás áll mögötte – valójában ezen „legszebb óra” pátoszának rendelte alá a sorozatot. Gilbert annak a tradicionális iskolának a tagja maradt, amelynek képviselői Churchill életének középpontjába azt a bravúrosan átvészelt egy évet állították, amely

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.