rubicon

Az osztrák hercegi korona

Ahogy egy erdélyi nagyasszony látta
1 perc olvasás

A mai Alsó-Ausztria és az Enns folyón túli Felső-Ausztria („ob der Enns”, amiből a magyar népmesében az Óperenciás tenger lett) képezték az örökös tartományok magvát, a tulajdonképpeni Ausztriát. A Habsburgok előszeretettel nevezték „cor et clipeus imperii”, azaz a birodalom szívének és pajzsának. Ennek a régiónak az uralkodói jelvénye volt az osztrák hercegi korona, pontosabban szólva a mitra, amely a Habsburgokat örökös jogon illette.

1745-ben elkísérte Bécsbe a férjét, vargyasi báró Daniel István későbbi főkirálybírót pekrovinai gróf Pekri Polixéna, az egykori kuruc generális, Pekri Lőrinc leánya. Útinaplója igen sok érdekes adatot tartalmaz, és bepillantást enged a Habsburg uralom alatt élő erdélyi arisztokraták gondolkodásmódjába is: nekik a császárváros pápista, túl zajos és túl drága...

Augusztus 17-én több erdélyi főúr feleségével együtt Klosterneuburgba kirándult „az papok világi dicsőségét látni”. Itt őrizték a hercegi kalapot, méghozzá a babenbergi herceg, Szent Lipót fejereklye-tartójára illesztve. Polixéna asszony így írta le az uralkodói jelvényt:

„Láttam elsőbe igen cifra templomot, azután vittek az segestébe (=sekrestyébe), ott elsőbe vették ki Sz. Leopold fejét, aranyba drága kövekkel megrakva, volt fejébe austriai korona, drága kövekkel rakva, veres bársony, alól prémezve csipkésen hermelinnel, még az kis farkocskák is rajta voltak; az tetejéve egy safir, akkora mint egy jókora dió, sok ezereket érő.”

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.