rubicon

Az 1945–1950 közötti magyar népbíráskodásról

15 perc olvasás

A később győztessé váló szövetségesek már az 1942. január 13-án Londonban kibocsátott Szövetségi nyilatkozatban kinyilvánították, hogy nem fognak napirendre térni a háborús bűnök felett.  Az 1943. október 19–30. között  Moszkvában megtartott külügyminiszteri értekezleten azt is kijelentették, hogy „a fasiszta ve­zetőket és más, háborús bűnösként ismert vagy gyanúsított személyeket le kell tartóztatni és az igazságszolgáltatásnak átadni”

Molotov szovjet külügyi népbiztos Kerr moszkvai brit nagykövethez 1943. június 7-én írt levelében kifejtette, hogy „azért a fegyveres segítségért, amelyet Magyarország Németországnak nyújtott, valamint azokért a gyilkosságokért és erőszakos cselekményekért, fosztoga­tásokért és gyalázatosságokért, ame­lyeket a megszállt területen követtek el, a felelősséget nemcsak a magyar kormánynak kell viselnie, hanem na­gyobb vagy kisebb mértékben a magyar népnek is”. Ennek az álláspontnak a módosulása 1944 őszén alapvetően a Vörös Hadsereg harci eredményeitől függött. 

Pártok a számonkérésről

A hazai illegális kommunisták 1944. szeptember 1-jei kiáltványukban követelték a magyar Gestapo azonnali megszüntetését, tagjainak és vezetőinek letartóztatását és bíróság elé állítását. A Kállai Gyula és

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.