rubicon

A Szent Korona a föld alatt, 1849–1853

30 perc olvasás

Magyarország Szent Koronáját története során többször is elveszítették vagy elrejtették, de alighanem soha nem került olyan közel a megsemmisüléshez vagy a végleges eltűnéshez, mint 1849–1853 között. 

A szabadságharc végnapjaiban Szemere Bertalan miniszterelnök vállalta magára, hogy elrejti a koronázási jelvényeket, de a rejtekhely vízjárta területen feküdt, s ezáltal komoly károsodásokat okozott a palástban és a koronázási kardban. 

Így voltaképpen hálásak lehetünk a rejtekhelyet felfedő Wargha István rendőrügynöknek, illetve a felkutatást végző Titus Karger hadbíró századosnak, hiszen ha közreműködésük révén nem kerülnek elő a koronázási ékszerek, alighanem örökre le kellett volna mondanunk legfőbb nemzeti kincseinkről.

A koronázási ékszereket 1848-ban a budai várban őrizték, majd az év végén, amikor a császári-királyi fősereg a főváros közelébe ért, Bónis Sámuel képviselő – Kossuth megbízásából – Debrecenbe szállította azokat. Ezt követően a koronázási ékszerek 1849. június elejéig Debrecenben maradtak, akkor visszaszállították őket Pestre. A források alapján nem állapítható meg, hogy mikor kerültek a pénzügyminisztérium őrizetébe, mindenesetre Pesten már Duschek Ferenc

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.