rubicon

A szabadság csarnoka

A Pilvax kávéház
5 perc olvasás
A Márciusi Ifjak találkozásai a Pilvax kávéházban, a Tizek Társasága, a tizenötödikei események – ma már mindenki által ismert történelem. A híres márványasztal, a Közvélemény Asztala sokat idézett jelkép. Sajnos, ez a tipikus reformkori kávéház ma már csak nevének hangulatában őrzi az eredetit. Ma már nem kávéház, s belső kiképzéséből, tárgyaiból is alig maradt valami az utókorra.

A reformkorban Pest az ország gazdasági, közigazgatási és szellemi központja lett. A közlekedés fejlődése, új építkezések (Lánchíd, színház, kaszinó, szállodák), a közvilágítás, útkövezés, a jelentős közművelődési létesítmények (Nemzeti Múzeum, Akadémia), az oktatás szélesedése, a könyvkiadás fellendülése, az új folyóiratok megjelentetése, a pezsdülő politikai élet mind ezt segítették. De a reformkor a kávéházi élet kialakulásának, népszerűvé válásának időszaka is.

A kávéházak a napi társasági élet ismert és látogatott szórakozóhelyei lettek. A politikusok, írók, szerkesztők, művészek és a lelkes érdeklődő, pártoló közönség egy-egy kedvelt, megszokott és sokszor intim hangulatú helyen találkozott. Az azonos érdeklődésű, foglalkozású, politikai nézetű és nemzetiségű emberek más-más kávéházban találtak maguknak állandó helyet. A hangulatos és művészi berendezés mellett ezek a kávéházak szolgáltatásaikkal, különleges miliőjükkel is felhívták magukra a figyelmet. Némelyik világvárosi igényeket is kielégítő belső térrel és bútorzattal rendelkezett. A biliárd, a sakk, a kártya, az ostábla és a kockajáték mellett a vendégek megtalálhatták a kül- és belföldi lapokat is. Volt, ahol „zárral járó ékes ruha és esernyőtárakat” nyitottak, és megőrizték a szórakozó vendégek értékeit. Máshol csillogó tükrök, fényes

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.