rubicon

A szabadelvű Vörösmarty

13 perc olvasás
Vörösmarty a költők fejedelme: világosság fejedelme hát – írta Ady Endre Vörösmarty születésének századik évfordulójára 1900-ban. Első életrajzírója, Gyulai Pál 1866-ban úgy láttatta Vörösmartyt, mint aki a modern magyar nemzet születésének költői megtestesülése. Mindenben osztotta nemzete sorsát: küzdelemben, dicsőségben, gyászban. Híres tanulmányában Babits szembeállítja egymással a szuverén fantáziájának hódoló ifjú költőt és a nemzeti feladatokat vállaló férfit, hogy azután – a nemzeti tragédia bekövetkeztével – az öreg költőben felszabaduljon a kötelesség szülte elfojtás, és az utolsó versekben ismét uralomra juthassanak ifjúkori „szörnyei”. Martinkó András viszont egy eszme, a „földi menny” jegyében értelmezte a költő minden alkotását, ezen eszme megvalósításának kísérletét látta a hatalmas életműben. Ki volt hát valójában Vörösmarty?

A szinte ismeretlen költő a Zalán futásával kerül az országos figyelem körébe; akkor is, azóta is a tetszhalálból ébredő nemzet első nagy életjelének tekintették a honfoglalási eposzt. A kortársak közül Toldy Ferenc könyvnagyságú tanulmányban méltatta a művet, büszkén megállapítva, hogy a magyar irodalom is dicsekedhet a legfenségesebb műfaj, a hősköltemény egy jeles, világirodalmi színvonalú példájával. Kazinczy azonban fanyalgott, a saját felvilágosodott eszméjének megcsúfolását látta a derék Árpád haditetteinek túlzott magasztalásában. Az összehasonlító irodalomtörténeti kutatás köréje rajzolta a kelet-közép-európai nemzetek időben is közeli nemzetébresztő eposzait. Korszerűnek korszerű tehát, de maradandó-e?! Lehet-e ma is Toldy hajdani világirodalmi mércéjével közelíteni hozzá, vagy nem tette-e becsült múzeumi tárggyá az epikus Arany megjelenése?! Történetszemlélete korszerűbb-e vajon, mint a hagyományos nemesi

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.