rubicon

A propagandáról a Mein Kampfban

… és megvalósulása a Harmadik Birodalomban
15 perc olvasás

A propaganda központi szerepet játszott a náci hatalom megszerzésében, az uralmi rendszer konszolidálásában, majd biztosításában. Hitler már 1922-ben foglalkozott a propagandával, majd a Mein Kampfban külön fejezetet szánt a kérdésnek. Hatására az NSDAP már 1920–1921-ben tömegagitációba kezdett, s ezzel alapvetően különbözött az első világháború után szerveződő csoportoktól. 

Hitler alapvető politikai és propagandatapasztalatait 1914 előtt szerezte Bécsben, ahol közvetlen közelről figyelte meg a munkásmozgalmi rendezvényeket és a jobboldali, populista demagógokat. A nácizmus általa képviselt esztétikája és propagandaelképzelése voltaképpen e két befolyásra épült: a munkás- és népi mozgalmakhoz való közeledésben előszeretettel használta az élőszó és a propagandaeszközök erejét. Az első világháború alatt újabb tapasztalatot szerzett, a fegyverek és az ideológiák háborújában az európaiak tudatába először került be a politikai propaganda. A korabeli megfigyelők az antant győzelmének okai között főleg a brit háborús propagandát emlegették, amellyel Németország semmit sem tudott szembehelyezni.

Hitler a Mein Kampfban a német és osztrák háborús propagandáról elmondta, hogy hiányzott belőle a helyes elgondolás. Lélektanilag teljesen hibás volt vicclapjaikban az ellenséget nevetségessé tenni, mert ez nagyon megbosszulta magát. A német katona az ellenfél ellenállását tapasztalva becsapottnak érezte magát addigi felvilágosítói által, s a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.