rubicon

A nemzetiszocialista propaganda

7 perc olvasás
A huszadik századot gyakran nevezik a „modernség” vagy a „háborúk” kora mellett a „szélsőséges berendezkedések”, azaz a totalitárius rendszerek korszakának is. A totalitárius hatalomgyakorlásban mindig meghatározó szerepet játszott a propaganda. Ez érvényes a nácizmusra, a fasizmusra és a szovjet rendszerre egyaránt. A totalitarizmust a politikai élet nyilvánosságának hiánya mellett az egyetlen hivatalos államideológia kizárólagos uralma jellemzi. Ennek az ideológiának a társadalom felé történő közvetítésében meghatározó szerep jutott a propagandának.

A politikai hatalom minden társadalmi rendszerben igyekszik legitimációját ideológiai érvekkel is alátámasztani, a huszadik században azonban olyan új eszközök, lehetőségek – rádió, mozi, televízió, az információáramlás új formái – állnak a hatalom rendelkezésére, amelyek révén soha nem látott gyorsasággal, hatékonysággal és manipulatív képességgel jutnak el a legszélesebb tömegekhez. A huszadik században a nyilvánosság, a média önálló hatalmi ággá vált. A polgári demokráciákban a kormányzat kontrolljának szerepét tölti be, a totalitárius rendszerekben – így pl. a náci Németországban – azonban a nyilvánosság hiánya miatt a diktatórikus politika eszköze lett.

A nemzetiszocialista propaganda története két korszakra osztható. Az első a hatalom megszerzése előtti időszak, az ún. Kampfzeit, a harci korszak, a másik pedig a hatalomgyakorlás évei. Az eszközökben, módszerekben folytonosság figyelhető meg a két periódus között, különbségek csak a célokban, jelszavakban vannak. A weimari Németország Európa egyik legdemokratikusabb alkotmányával rendelkezett, ahol érvényesült az általános, titkos választójog, de nem létezett a parlamentbe kerülés százalékos limitje. Ez lehetőséget

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.